UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський планує взяти участь у заходах до Дня висадки союзників у Нормандії – Politico

За даними джерел видання, президент України планує відвідати також зустріч G7

Президент України Володимир Зеленський має намір взяти участь у святкуванні 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії (Франція) 6 червня, а також у зустрічі «Великої сімки» в Італії. Про це повідомили два джерела POLITICO, зазначивши, що Зеленський використає цю поїздку, щоб закликати до більшої військової підтримки з боку Заходу і попросити НАТО збивати російські ракети, як це зробили США і Велика Британія, коли Іран напав на Ізраїль. 

«Україна відчайдушно потребує постійної підтримки та уваги світової спільноти, і ця поїздка дала б йому час поспілкуватися зі світовими лідерами, включно з президентом Джо Байденом, щоб обстоювати інтереси своєї країни», – зазначило видання.

Читайте також: Білому дому не подобається, що Макрон запросив Росію на День висадки в Нормандії – Politico

Обидва джерела POLITICO наголосили, що графік українського президента завжди може змінитися. 

«Присутність українського лідера у Франції матиме величезний символічний резонанс. Світові лідери зберуться на узбережжі Нормандії, де 80 років тому майже 133 тисяч військовослужбовців зі США, Великої Британії та країн-союзників висадилися на європейський континент, щоб розгромити нацистську Німеччину – найбільше десантне вторгнення у військовій історії», – зазначає видання.

Читайте також: Які проблеми для Росії створить запрошення Франції на 80-річчя висадки союзників у Нормандії – Мамедов

Нагадаємо, що на річницю висадки союзників у Нормандії мала бути запрошена Росія (але не Владімір Путін), але, за даними МЗС РФ, запрошення від Франції ще не надходило.