UA / RU
Підтримати ZN.ua

Здатна створити проблеми для Росії: Естонія отримала протикорабельну ракетну систему Blue Spear

Стріляти цими ракетами можна із моря та суші.

В Естонію доставили високотехнологічну протикорабельну ракетну систему Blue Spear 5G SSM, прицільна дальність стрільби якої покриває майже всю акваторію Балтійського моря. Це озброєння посилить оборону країни у разі російського вторгнення.

Як повідомили у пресслужбі Міністерства оборони, ракетний комплекс нового покоління Blue Spear - найсучасніша та найінноваційніша система озброєння Сил оборони Естонії, яка здатна працювати в будь-яких погодних умовах, вдень і вночі, що дає змогу вражати мобільні та стаціонарні цілі на морі, пише ERR.

Читайте також: Росія через пару років може напасти на Молдову і країни Балтії – головнокомандувач армії Бельгії

Максимальна дальність стрільби становить 290 кілометрів. Зазначається, що для захоплення цілей використовується активний радіолокаційний датчик, точна навігація і надійна система зв'язку, несприйнятлива до засобів радіоелектронної боротьби.

Придбана Естонією ракета Blue Spear є моделлю п'ятого покоління спільного ізраїльсько-сингапурського підприємства. Уперше її представили широкому загалу 2022 року, і Естонія стала першою країною Балтії, яка замовила цю систему озброєння.

Це протикорабельні ракети, які призначаються для берегових ракетних комплексів естонського ВМФ. Стріляти ними можна як з корабля, так і з суходолу в будь-яку погоду. Це ракета великої дальності, яка збільшує здатність Естонії запобігати активності противника в Балтійському морі.

«Зокрема, якщо активність російського Балтійського флоту перешкоджатиме діям наших підрозділів, ми зможемо цьому запобігти. Також ми завадимо Росії в разі агресії перемістити свою ППО на море і тим самим підтримати наші ВПС у повітряному просторі. І, по-третє, ми можемо ускладнити військове постачання Калінінградської області», - сказав командувач Сил оборони Мартін Херем.

Читайте також: Естонія хоче розмістити міни вздовж кордону з Росією

Дальність ракет дасть змогу Естонії контролювати морські підходи до Калінінграда. Для ракетного комплексу створюється дивізіон берегової оборони, до складу якої входять понад сотня діючих військовослужбовців і призовників. Частина підрозділу вже пройшла навчання. Ракети розміщуватимуться на автомобілях. У майбутньому також планується створити можливість запуску з моря.

Нагадаємо, міністри оборони Латвії, Литви і Естонії погодили новий план будівництва розгалуженої мережі укріплень, призначених для стримування і відбиття російського вторгнення. Зокрема Таллінн планує побудувати близько 600 бункерів.