UA / RU
Підтримати ZN.ua

Затриманий у Вроцлаві українець намагався влаштувати диверсію ‒ Сікорський

Суд перегляне його "занадто м'яке покарання".

У Польщі 51-річний громадянин України Сергій С., якого затримали у лютому, розповів правоохоронцям, що отримав завдання від російських спецслужб влаштувати підпал у польському місті Вроцлав.

Про це повідомив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, пише Onet.

Читайте також: Російські спецслужби хочуть створити "хаос" у Британії та ЄС

Посадовець зазначив, що свідчення чоловіка свідчать про масштабну кампанію Кремля, яка включає аналогічні диверсії по всій Європі. За його словами, вже зафіксовані кілька подібних інцидентів, і російські плани передбачають подальші атаки.

"Ми маємо дані про низку підпалів у різних країнах Європи, а також інформацію про майбутні операції. У вівторок я оголошу рішення Міністерства закордонних справ щодо цього питання", ‒ заявив Сікорський.

Читайте також: У казармах німецької армії могли отруїти питну воду. Влада підозрює диверсію — Spiegel

Сергій С. був затриманий співробітниками польської Служби внутрішньої безпеки в середині лютого. За попередніми даними, він готувався до диверсій у Вроцлаві, зокрема, влаштувати пожежу об'єктів, які знаходяться поблизу важливої інфраструктури міста. Попередньо, йдеться про план підпалу лакофарбового заводу.

Підозрюваний уклав угоду з прокуратурою, однак окружний суд Вроцлава відхилив її, вважаючи запропоноване трирічне ув'язнення занадто м'яким покаранням. Тепер прокуратура повинна підготувати новий обвинувальний акт, і справу розглянуть у суді, де відбудеться допит свідків та аналіз усіх доказів.

Читайте також: Путін вже розпочав війну проти Заходу — Bloomberg

Нагадаємо, директор служби безпеки та інформації Чехії Міхал Куделка вважає диверсії та розвідувальні операції Росії, Китаю та Ірану головними загрозами для Європи.