UA / RU
Підтримати ZN.ua

“Зараз не час для втоми”: Лідери п'яти країн закликали союзників України об'єднатися проти агресії РФ 

Вони попередили, що послаблення підтримки України погіршить ситуацію з безпекою у Європі. 

Прем'єр-міністри Данії Метте Фредеріксен, Норвегії Йонас Гар Стьоре, Швеції Ульф Крістерссон, Ісландії Катрін Якобсдоттір та президент Фінляндії Саулі Нійністе закликали союзників України об'єднатися проти незаконної війни Росії. Про це вони написали у листі, опублікованому в FT.

“Оскільки російська агресивна війна триває, ми повинні подвоїти наші зобов'язання щодо довгострокової політичної, фінансової, військової та дипломатичної підтримки України. Це критичний час для України, для Європи і для глобальної безпеки. Зменшення підтримки України зараз не є варіантом”, - написали вони, додавши, що наразі саме час дотримуватися планів щодо того, як допомогти Україні досягти успіху у боротьбі з агресією РФ, відбудувати та захистити країну у довгостроковій перспективі.

Читайте також: Швеція надасть Україні допомогу на понад 120 млн євро

“Росія прагне використати розбіжності. Ми повинні продовжувати стояти разом проти незаконної та аморальної війни Росії так само, як робили це з моменту вторгнення. В іншому випадку ми ризикуємо отримати світ з меншою свободою і меншою безпекою на десятиліття, якщо не на покоління вперед”, - йдеться у листі.

За їхніми словами, оскільки війна триває вже другий рік, союзники України повинні підтвердити підтримку Києва. 

“Ми повинні продовжувати робити внесок у довгострокову безпеку України, посилювати короткострокову цивільну гуманітарну допомогу, а також зусилля з відновлення і підтримувати її прагнення до справедливого миру”, - додали лідери.

“Україна не може захистити себе від Росії лише словами. Війна не виграється без зброї. Для того, щоб Україна могла захистити свою територію і убезпечити свої міжнародно визнані кордони, ми, країни Північної Європи, продовжуватимемо надавати всебічну допомогу Україні, включаючи економічну і військову підтримку, негайну гуманітарну допомогу цивільному населенню і фінансову підтримку для допомоги у відновленні, коли дозволять умови. Ми повинні продовжувати робити все можливе, щоб забезпечити те, чого потребує Україна”, - наголосили вони.

“Хоробрі українські солдати воюють щодня. Їхня боротьба за свободу - це також і наша боротьба. Свобода України нерозривно пов'язана з нашою свободою. За нашими діями на підтримку України уважно стежать. Нашим посланням має бути те, що ми не можемо їх підвести. Ми повинні показати, що наша віра в людську гідність, свободу і справедливість не підлягає обговоренню. Ми не дозволимо агресору диктувати умови європейської безпеки”, - йдеться у листі.

“Україна потребує нашої постійної підтримки, партнерства і солідарності більше, ніж будь-коли. Їхня [українців - ред.] боротьба за свободу залежить від нашої наполегливості у дотриманні обраного курсу. Від цього залежить і наша спільна безпека. Зараз не час для втоми”, - наголосили лідери країн Північної Європи.

Читайте також: Норвегія та Велика Британія створюють коаліцію для допомоги Україні

Раніше повідомлялося, що президент України Володимир Зеленський прибув з неоголошеним візитом у Норвегію. Він, зокрема, візьме участь у саміті Північних країн.