UA / RU
Підтримати ZN.ua

Захід заохочує Москву до ескалації через свою нерішучість — розвідка Естонії

Розін підкреслив, що Росія свідомо намагається посіяти страх у країнах НАТО.

Своєю видимою слабкістю Захід "запрошує" Москву до ескалації, вважає керівник Департаменту зовнішньої розвідки Естонії Каупо Розін. У інтерв'ю DW він висловив думку, що росіяни свідомо хочуть посіяти страх та нерішучість у західних країнах. 

Зокрема, він підтримав позицію президента Естонії Алара Каріса, який критикує країни НАТО через заборону Україні на удари вглиб РФ західною зброєю. За його словами, ця позиція відображає нерішучість і страх, які допомагають Москві. 

Читайте також: Естонія впевнена у своїй здатності протистояти Росії через невдачі російської армії в Україні — The Hill

Розін зазначив, що Росія намагається вкласти в голови людей на Заході кілька парадигм. Насамперед Москва хоче, аби війна тривала виключно на території жертви. Також росіяни намагаються переконати у неможливості перемоги над РФ. Керівник зовнішньої розвідки Естонії підкреслив, що це неправда, а Кремль вже програвав війни. 

"Я думаю, що розуміння вже трохи змінюється, зокрема і в західних країнах. Але згоден із тим, що для цих змін знадобилося, скажімо так, надто багато часу", — додав Розін.

Раніше начальник Генштабу Сил оборони Естонії генерал-майор Вахур Карус заявляв, що армія країни може вдарити по території Росії, якщо Москва готуватиметься до нападу на НАТО. За його словами, естонська військова доктрина змінилась.