UA / RU
Підтримати ZN.ua

Встигнути до головування Угорщини: 12 країн ЄС хочуть прискорити переговори про вступ України і Молдови

Країни ЄС поспішають через побоювання, що головування Орбана заморозить цей процес.

Міністр європейських справ Чехії Мартін Дворжак у середу звернувся з листом до бельгійського головування в Раді Європейського Союзу із закликом затвердити переговорні рамки, необхідні для наступного кроку в переговорах про вступ України та Молдови до ЄС. До звернення Чехії приєдналися одинадцять держав, написав Дворжак в соцмережі X.

Зокрема до чеської ініціативи приєдналися Швеція, Фінляндія, Словаччина, Польща, Литва, Естонія, Латвія, Румунія, Словенія, Португалія та Німеччина.

Читайте також: Україна готова до переговорів про вступ до ЄС, сподіваюся вони почнуться в червні – посол Матернова

Як зазначає видання iROZHLAS.cz, країни йдуть на цей крок через побоювання, що наступне головування під керівництвом угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана заморозить процес вступу України та Молдови.

“Для того, щоб продовжити процес розширення, який заслуговує на довіру, ЄС повинен забезпечити відчутні вигоди для населення зацікавлених країн. Цього можна досягти шляхом поступової інтеграції України і Молдови в Європейський Союз", – йдеться в листі.

У листі він разом зі своїми колегами закликає Раду ЄС з загальних питань затвердити переговорну рамку з Україною і Молдовою не пізніше червня.

Видання нагадує, що зустріч міністрів у справах Європи запланована на 24 червня. Якщо згоди буде досягнуто, до кінця місяця може бути скликана міжурядова конференція для офіційного початку переговорів. Усе буде зроблено безпосередньо перед тим, як Угорщина почне головувати в Раді ЄС.

Нагадаємо, президентка Європейського парламенту Роберта Мецола у травні заявила, що очікує на ухвалення переговорної рамки стосовно приєднання України до ЄС у червні. 

Про два варіанти подальшого розвитку подій на шляху нашої країни до ЄС ‒ оптимістичний і песимістичний ‒ пише експредставник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв у статті «Вступ України до ЄС: 100 днів без переговорів. 100 днів до переговорів?» на ZN.UA.