UA / RU
Підтримати ZN.ua

Всьоме за три роки: Болгарія знову проведе вибори

Червневі переможці парламентських перегонів не змогли сформувати коаліцію.

У Болгарії відбудуться сьомі парламентські вибори з 2021 року, повідомляє Politico. Останнє голосування, яке відбулося в червні разом із виборами до Європарламенту, не виявило переможця, і жодна з нових політичних сил і акторів, які з’явилися в останні роки, не змогла сформувати стабільний уряд.

Після голосування у червні трьом різним політичним партіям була запропонована можливість сформувати коаліцію в Національних зборах Болгарії. Однак правоцентристській «Громадяни за європейський розвиток Болгарії», реформістській «Ми продовжуємо зміни» та популістській «Є такий народ»  не вдалося зібрати більшість.

Читайте також: Болгарія вирішила відмовитись від російської нафти раніше запланованого

«Спіраль безрезультатних виборів продовжується, і це вже не тільки викликає зрозуміле роздратування, але й відкриває шлях для таких деструктивних процесів, як блокування низки інституцій, віддалення громадян від демократичного механізму виборів і навіть сіє сумніви щодо парламентаризму як ефективної форми функціонування держави», – зазначив президент Болгарії  Румен Радев у своєму зверненні.

Глава держави закликав до змістовних політичних дебатів і чесності в найближчі тижні і додав, що в іншому випадку повторення процедур, в яких все більше і більше виборців не бачать сенсу, продовжиться.

Болгарія, найбідніший член Європейського Союзу за ВВП на душу населення, переживає політичну нестабільність з 2020 року, коли спалахнули загальнонаціональні протести проти лідерів олігархічної мафії, які взяли під контроль державні установи.

У поєднанні з високою інфляцією та постійно поширюваною російською дезінформацією політичний глухий кут затримав вступ Болгарії до єврозони. Хоча політики намагаються привести країну у відповідність для вступу наступного літа, аналітики, з якими поспілкувалося видання, вважають, що найбільше оптимістичною з реальних дат приєднання є січень 2026 року.

Нагадаємо, що Болгарія стане головним транзитером російського газу до Європи та України у 2025 році. Після закінчення поточного транзитного договору між РФ та Україною та зупинення українського газового коридору понад 90% поставок газу до Європи й України повинні будуть пройти через Болгарію.