UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виверження вулкану в Ісландії може зашкодити місту поблизу столиці

Це виверження вулкану відбуватиметься найближче до населених пунктів країни за останні роки.

Ісландське місто Ґріндавік неподалік від столиці країни Рейк'явіка, може бути сильно пошкоджене внаслідок виверження вулкану, яке очікується впродовж кількох найближчих днів, пише  The Guardian, посилаючись на експертів.

У Ґріндавіку на південно-західному узбережжі проживає близько 4000 людей. У суботу вранці, після низки землетрусів, спричинених рухом магми, у містечку оголосили евакуацію.

Оскільки зараз магма знаходиться на дуже невеликій глибині, в Управлінні з питань цивільного захисту та надзвичайних ситуацій Ісландії очікують виверження не пізніше ніж за пару годин чи принаймні за кілька днів.

Як зазначив голова управління Відір Рейніссон, найімовірніше поблизу міста на відрізку 15 кілометрів в землі утвориться тріщина, з якої і почнеться виверження.  При цьому  він не виключив можливість виверження і на дні океану, яке, ймовірно, спричинить велику хмару попелу.

«Це не найвірогідніший сценарій, але ми не можемо його виключити, оскільки кінець... тріщини йдуть у море», — сказав він.

Землетруси та підняття землі, викликані проникненням магми, вже завдали шкоди дорогам і будівлям у Гріндавіку та його околицях.

У кількох навколишніх містах уже відкрилися притулки і центри допомоги, але, як повідомляють ЗМІ, більшість мешканців Гріндавіка розселились у друзів або родичів.

Ісландське метеорологічне управління протягом кількох днів спостерігало за накопиченням магми під поверхнею Землі на глибині приблизно п’яти кілометрів, а у п’ятницю ввечері воно повідомило, що магма почала підніматися вертикально в дамбі. Експерти були здивовані кількістю лави та швидкістю, з якою вона накопичувалася.

«Те, що ми бачимо зараз, є безпрецедентною подією. Ми говоримо про швидкість цього процесу та обсяги або швидкості притоку, які набагато вищі, ніж ми бачили на півострові досі», - заявила координатор IMO з питань вулканічної небезпеки Сара Барсотті.

Читайте також: Вчені попередили про можливе виверження «найнебезпечнішого супервулкана Європи»

За останні роки на півострові Рейк’янес біля вулкана Фаградальсф’ялл відбулося три виверження: у березні 2021 року, серпні 2022 року та липні 2023 року – усі вони далеко від будь-якої інфраструктури чи населених пунктів.

До виверження в березні 2021 року півострів Рейк'янес перебував у стані спокою протягом восьми століть.

Вулканологи вважають, що новий цикл підвищеної активності може тривати кілька десятиліть або століть.