UA / RU
Підтримати ZN.ua

Винищувачі НАТО вилітали на перехоплення російського літака-розвідника

Росіяни часто порушують правила польотів.

Військово-повітряні сили Німеччини 20 листопада підняли свої літаки через появу у міжнародному повітряному просторі російського літака Іл-20М (за класифікацією НАТО він має назву COOT-A – ред.), який летів без сигналу і зареєстрованого плану польоту. Росіяни не вперше порушують правила польотів, зокрема над Балтійським морем.

Російський літак радіоелектронної розвідки прямував із Санкт-Петербурга, повідомили Люфтваффе у соцмережі X. Там додали, що це не перший подібний інцидент, коли сили НАТО мають реагувати на дії російської авіації.

Читайте також: Над Чорним морем мало не зіткнулись російський і польський винищувачі

Нагадаємо, у лютому два винищувачі Нідерландів F-35 перехопили поблизу Польщі групу з трьох військових літаків РФ, зокрема Іл-20М Кут-А, який супроводжували два флангових Су-27.

Вже у березні винищувачі ВПС Британії та Німеччини перехопили російський літак-заправник Іл-78 поблизу повітряного простору Естонії в рамках першої спільної операції такого роду. Він не виходив на зв'язок з авіадиспетчерами в Естонії. Російські військові літаки регулярно пролітають з материкової частини РФ у Калінінград й назад. Через відсутність у Литви, Латвії та Естонії своєї винищувальної авіації, союзники по НАТО допомагають їм у патрулюванні неба.

Читайте також: Китайський винищувач пролетів у трьох метрах від літака США

У квітні ВПС Німеччини знову зафіксували в небі над Балтикою три військові літаки РФ – літак-розвідник Іл-20 та два винищувачі Су-27. Вони летіли у міжнародному повітряному просторі з вимкненими транспондерами.