UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори до Європарламенту: розпочався фінальний день голосування

Попередні результати очікуються вже сьогодні ввечері. 

У неділю, 9 червня, виборці в 21 країні ЄС, включаючи Францію й Німеччину, голосують на виборах до Європарламенту. Це фінальний четвертий день голосування, результати якого, ймовірно, змістять Європарламент “вправо” та збільшать вплив націоналістів-євроскептиків, повідомляє Reuters.

Читайте також: Хто збереже владу у Європарламенті – прогноз Europe Elects

Вибори визначать, як Європейський Союз із 450 мільйонами громадян, протистоятиме викликам, серед яких ворожа Росія, посилення промислового суперництва з боку Китаю й США, зміна клімату та імміграція.

Вибори до Європарламенту розпочалися в четвер, 6 червня, в Нідерландах, а в інших країнах у п'ятницю й суботу 7-8 червня. Найбільша частина голосування проходить  саме в неділю. Виборчі дільниці сьогодні відкрили, зокрема, Франція, Німеччина, Польща й Іспанія. Також другий день голосування проводить Італія.

Європейський парламент планує оприлюднити попередні результати уже сьогодні ввечері.

Опитування громадської думки прогнозують, що проєвропейські ліберали й “зелені” втратять місця, що послабить більшість правоцентристських і лівоцентристських партій, а також ускладнить зусилля, спрямовані на просування деяких нових законів ЄС або посилення європейської інтеграції.

Багато виборців постраждали від кризи вартості життя, мають занепокоєння щодо міграції та ціни “зеленого” переходу, а також стурбовані зростанням геополітичної напруженості, зокрема війною РФ проти України. Ультраправі партії скористалися цим занепокоєнням і запропонували електорату “альтернативу”.

Європейські “зелені”, зіштовхнувшись із негативною реакцією з боку домогосподарств, фермерів та промисловості, які зазнали важких випробувань через дороговартісну політику ЄС щодо обмеження викидів CO2, схоже, опиняться серед тих, хто найбільше програє.

Прогнози для ліберальної групи “Оновити Європу” також похмурі, враховуючи очікування, що ультраправе “Національне об'єднання” Марін Ле Пен випередить центристську партію “Відродження” президента Франції Еммануеля Макрона.

Читайте також: Вибори до Європарламенту: що показують екзит-поли в Нідерландах

Екзит-поли

У Нідерландах екзит-поли вже показали, що ультраправа партія націоналіста Герта Вілдерса може отримати сім місць у Європарламенті — порівняно з нулем у 2019 році, 

Його “Партії свободи”, ймовірно, не вистачить лише одного місця до загальної кількості місць альянсу нідерландських соціал-демократів і “зелених”.

У Бельгії виборці також обиратимуть федеральну й регіональні палати. За прогнозами, ультраправа партія Vlaams Belang може отримати рекордну кількість голосів, хоча інші партії все ще можуть не допустити її до влади. Бельгійський прем'єр-міністр Александер де Кроо, ймовірно, залишиться на посаді у ролі тимчасового виконувача обов'язків протягом місяців, поки не буде сформована нова багатопартійна коаліція.

Прогнозується, що правоцентристська Європейська народна партія залишиться найбільшою групою в Європарламенті, що ставить нинішню главу Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн у виграшну позицію для призначення на другий термін. Однак їй може знадобитися підтримка деяких правих націоналістів, таких як “Брати Італії” прем'єр-міністра Італії Джорджі Мелоні, для забезпечення парламентської більшості, а це, своєю чергою, дасть Мелоні та її союзникам більше важелів впливу.

Загалом “зсув вправо” означатиме, що Європарламент, можливо, буде менш орієнтований на політику щодо зміни клімату й реформи, необхідні для розширення ЄС, але з більшим ентузіазмом підтримуватиме заходи з обмеження імміграції.

Читайте також: Партія опонента Орбана демонструє успіх на виборах до Європарламенту

Чи вдасться ультраправим силам захопити Європарламент? Про це розмірковував Петро Герасименко в статті “Тріумф правих? Чого нам чекати від виборів у Європарламент”.