UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Молдові при спробі виїхати з країни затримали співголову проросійської партії «Шор»

Вона проходить як підозрювана у справі про незаконне фінансування партії.

В молдавському аеропорту Кишинева вранці 1 травня затримали заступницю голови проросійської партії «Шор» Марину Таубер. Як повідомила  Прокуратура боротьби з корупцією, підставою для затримання стало порушення нею  умов запобіжного заходу у справі про незаконне фінансування партії.

Як пише видання NewsMaker, Марина Таубер планувала виїхати з Кишинева до Тель-Авів рейсом через Стамбул. Її затримали на підставі ухвали прокурора Антикорупційної прокуратури від 1 травня. Ще минулого тижня Антикорупційна прокуратура Молдови звернулася до судді з клопотанням змінити запобіжний захід для Таубер  з судового контролю на попередній арешт через порушення нею умов запобіжного заходу.

В прокуратурі зазначили, що членкиня проросійської партії неодноразово вже порушувала умови запобіжного заходу, а цього разу могла взагалі сховатися від органів карного розшуку.

Читайте також: Євросоюз готує санкції проти відповідальних за дестабілізацію ситуації у Молдові

Депутатку молдавського парламенту від партії «Шор» Марину Таубер заарештували у липні 2022 року за звинуваченням у куруванні незаконного фінансування партії «Шор» організованою злочинною групою та участі у фальсифікації фінансового звіту партії за перше півріччя 2022 року. Таубер провину не визнає. Вона вважає, що відбувається політичним переслідуванням опозиції.

Згідно з рішенням суду до неї застосовано тимчасове звільнення під судовий контроль — за трьох умов: не залишати місцевості, де вона проживає, окрім як на умовах, встановлених суддею, не спілкуватися з особами, які мають відношення до відповідного кримінального процесу, та передати свій паспорт судді.

Однак наприкінці лютого Таубер дозволили виїжджати з Кишинева і залишати Молдову, а також спілкуватися з особами, які стосуються кримінального процесу.