UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Європу у першому півріччі продали газу з Росії на 26% більше, ніж рік тому - Bloomberg

Ці показники майже дорівнюють китайському експорту

Росія залишається одним із лідерів постачання газу трубопровідним транспортом. Зростання кількості продажів помітно навіть після того, як країни Європейського Союзу значно обмежили вплив російських енергоносіїв після початку широкомасштабного вторгнення в Україну. За підрахунками експертів Bloomberg, у першому півріччі поточного року порівняно з попереднім, постачання російського газу трубопроводами зросло на 26%.

Читайте також: Азербайджан може експортувати газ через Україну після закінчення угоди з Росією

Наразі найбільшим постачальником газу для європейського регіону є Норвегія, яка продає приблизно 30% від потреб газу. Однак є країни, наприклад, Австрія, Угорщина або Словаччина, де енергоносії Газпрому є критично важливими для енергетики та інших потреб економіки країни.

Європа наразі намагається провести переговори про те, щоб продовжити транспортування газу через Україну і таким чином забезпечити себе необхідним енергоносієм. Водночас угода між Газпромом та Україною про транзит газу має завершитись у грудні 2024 року. Україна вже неодноразово повідомляла, що не зацікавлена в продовженні угоди, проте не буде проти використання газотранспортної системи для забезпечення потреб європейських країн. Однак укладати угоду з російським постачальником газу не буде.

Обсяги постачання газу суттєво скоротилися з часу широкомасштабного вторгнення. Раніше річний обсяг продажів складав до 175 мільярдів кубів. Наразі, включно з обсягами, які постачаються через TurkStream, загальна кількість проданого газу складає не більше 14,6 мільярдів кубометрів. Це показники з січня по червень. Проте такі обсяги можна порівнювати з обсягами продажів російського газу Китаю. За першу половину року Китай отримав 15,2 мільярдів кубів російського газу.

За висновками інших експертів, Росія є одним з найбільших постачальників газу до Іспанії. Франція і Бельгія також є залежними від поставок газу з Росії. Відповідний енергетичний ресурс також може використовуватися і Великою Британією та іншими країнами європейського континенту.