UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Естонії за держзраду судитимуть пропагандистку, яка поширювала російські наративи

Жінка робила це, зокрема, під псевдонімами.

Державна прокуратура Естонії звинуватила в порушенні санкцій і державній зраді громадянку країни Свєтлану Бурцеву, яка співпрацювала з російською медіагрупою "Россия сегодня", повідомляє ERR.

Як розповіли у відомстві, 57-річна Бурцева набула естонського громадянства шляхом натуралізації 1994 року. З 2017 року вона працювала на естонські інтернет-видання, що входять до медіагрупи "Россия сегодня". Зокрема, вона співпрацювала зі "Sputnik Эстония" (Sputnik Eesti) до того, як видання припинило роботу в Естонії у 2019 році, а у 2020-2023 роках публікувала статті та фотографії на сайті Baltnews під псевдонімами.

"Її тексти публікувалися в інтернет-новинах, які обслуговують інтереси російської пропаганди. Навіть після введення санкцій проти Росії Бурцева продовжувала працювати на благо власника і реального бенефіціара МІА "Россия сегодня" Дмітрія Кісєльова", - заявила держпрокурор Енелі Лаурітс.

Під час досудового розслідування також з'ясувалося, що Бурцева 2021 року закінчила магістратуру Севастопольського державного університету за програмою інформаційних і гібридних конфліктів. Цю програму, за даними влади Естонії, очолював колишній офіцер контррозвідки ФСБ. Разом із ним Бурцева опублікувала книгу "Гібридна війна за мир". У ній описується глобальна гібридна війна, яку має виграти Росія.

Читайте також: Естонія вводить повний митний контроль на кордоні з Росією

Книга, розповіла держпрокурор, рекламувалася як робота “політолога Л. Б. Света”, який живе в Естонії, але насправді це є псевдонімом Бурцевої. Зміст книги принижує Естонію і спрямований на розкол естонського суспільства.

Зібрані докази, вважають у прокуратурі, свідчать про те, що Бурцева свідомо порушила міжнародні санкції та вчинила держзраду "шляхом ненасильницьких дій проти незалежності та самостійності Естонії".

Читайте також: Росія через діаспорну організацію фінансує поширення пропаганди в Європі та світі

З початку березня пропагандистка перебуває під вартою. Розглядати її справу по суті суд почне 1 листопада. Захист просив змінити запобіжний захід на електронний браслет, але обвинувачення розважило, що Бурцева може втекти в Росію.

У січні естонська служба внутрішньої безпеки затримала в Тарту російського вченого, якого підозрюють у шпигунстві, спрямованому проти Естонії на користь Росії.