UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Естонії російського професора засудили до шести років ув'язнення за шпигунство на користь РФ 

Морозов збирав дані про внутрішню політику, оборону та безпеку Естонії, передаючи інформацію російським спецслужбам. 

В Естонії у вівторок, 18 червня, суд визнав колишнього професора Тартуського університету громадянина РФ В'ячеслава Морозова винним у діях проти Естонської Республіки, які він виконував за дорученням іноземної розвідки. Про це повідомляє ERR.

Читайте також: Міноборони Естонії: Країни, які мають далекобійну зброю повинні дозволити Україні бити по території РФ

Морозова засудили до шести років і трьох місяців позбавлення волі. Термін ув'язнення буде рахуватися з 3 січня 2024 року — коли його затримали за підозрою в шпигунстві на користь РФ.

Згідно з обвинувальним висновком, Морозов в Естонії збирав інформацію про внутрішню політику, оборону й безпеку країни, а також про пов'язаних із цими сферами людей та інфраструктуру. Зокрема, він, як зазначається, передавав іноземній розвідці дані про політичну ситуацію в Естонії, її відносини з ЄС та ситуацію з інтеграцією в країні. Зустрічі Морозова з російськими спецслужбами проходили в РФ, куди він регулярно їздив.

51-річний Морозов – політолог, кандидат історичних наук, добре відомий у наукових та опозиційних колах Росії. Він часто з'являвся в російських ЗМІ, коментуючи війну проти України.

До 2010 року Морозов працював у Санкт-Петербурзькому державному університеті. У 2016-2023 роках займав у Тарту посаду професора досліджень Європейського союзу та РФ, а з вересня 2023 року по січень 2024 року – професора міжнародної політичної теорії. У січні 2024 року естонська служба внутрішньої безпеки затримала російського професора за підозрою в шпигунстві на користь РФ.

Читайте також: Естонія передасть Україні комплекси ППО ближнього радіуса дії

Раніше повідомлялося про низку інцидентів за участю агентів Кремля. Зокрема, в німецькій Баварії заарештували двох осіб за підозрою в підготовці нападу на військові та логістичні об'єкти в країні, а наприкінці квітня у Британії двом чоловікам було пред'явлено звинувачення в організації пожежі на складі, де зберігалися вантажі з гуманітарною допомогою для України.

FT писала, що Росія готує диверсії по всій Європі. За даними видання, європейські спецслужби попередили уряди своїх країн про загрозу.