UA / RU
Підтримати ZN.ua

Успіх "Альтернативи для Німеччини" й Лівої партії створює загрозу для підтримки України — The Telegraph

Німеччина на межі політичної кризи через підйом проросійських і популістських сил.  

Головним прихильником Росії під керівництвом Путіна в Німеччині є партія "Альтернатива для Німеччини" (AдН), яка нещодавно перемогла на виборах на східних землях Тюрингії та Саксонії. Поєднання цього успіху з підйомом популістської Лівої партії, яку очолює екс-комуністка Сара Вагенкнехт, створює серйозну загрозу для ліберальної демократії в Німеччині.

Таким чином, вплив успіху АдН і Лівої партії на виборах 1 вересня, який, ймовірно, буде посилений пізніше цього місяця в Бранденбурзі, буде також відчутний далеко за межами Німеччини. Антивоєнна і пропутінська пропаганда, що охопила німецьку громадську думку, сприяє зростанню радикального націоналізму на сході країни. Тим часом, провідні партії висловлюють сумніви в продовженні військової та фінансової підтримки Києва, повідомляє Деніел Джонсон, кореспондент газети The Telegraph.

Читайте також: Німеччина вагається щодо надання допомоги Україні — WP

Крім того, через серйозні поразки, яких зазнали всі три партії в коаліції, канцлер Олаф Шольц вважається приреченим на поразку. Очікується, що на федеральних виборах наступного року він і його партнери будуть усунуті від влади, а їх місце займе правоцентристський уряд на чолі з Християнсько-демократичним союзом (ХДС).

"Якщо Німеччина більше не буде протистояти російському вторгненню, це буде катастрофою не лише для України, але й може завдати смертельного удару по НАТО", — вважає автор.

Читайте також: Німеччина має достатньо ресурсів, щоб продовжувати фінансувати допомогу Україні — Bloomberg

Наразі Європа розділена щодо війни. Країни на лінії розмежування, такі як Польща та країни Балтії, переозброюються і готуються до російської загрози. Але країни, більш віддалені від війни, все ще витрачають надто мало коштів на оборону. Прикриваючись закликами до припинення вогню і мирних переговорів, дехто схиляється до умиротворення Москви.

"Незалежно від того, хто переможе в листопаді — Камала Гарріс чи Трамп, Європа залишатиметься вразливою до російської агресії та американського ізоляціонізму", — додає Джонсон.

Читайте також: Німецькі ультраправі вимагають федеральних виборів та відставки Шольца

Раніше Politico писало, що вибори на трьох східних землях Німеччини, ймовірно, приведуть до влади дружні до Росії партії. Це дасть Владіміру Путіну можливість посилити свої позиції в політиці країни.