UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські біженці отримуватимуть грошову допомогу в разі повернення додому

Рішення ухвалено ПАРЄ та стосуватиметься європейських країн. 

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення про виплату грошової допомоги українцям, які вирішать повернутись додому, повідомив член ПАРЄ, віцепрезидент комітету з міграції та біженців, народний депутат України Олексій Гончаренко.

«Тобто після закінчення бойових дій українці, які будуть повертатись жити в Україну, зможуть отримати фінансову допомогу від європейських країн», - пояснив він детальніше.

Також Гончаренко повідомив, що інша Резолюція ПАРЄ закликає держави-члени  Асамблеї забезпечити належний захист для людей з інвалідністю, які були змушені покинути Україну, що означає, що країни Європи матимуть визнати медичні документи про статус інвалідності, ступені інвалідності та медичні і інвалідні сертифікати українських біженців.

Ще одним рішенням, що стосується українців, є те, що тепер країни Європи повинні створити пріоритетні умови для  забезпечення викладання української мови для українських дітей у навчальних закладах.

Читайте також: Зеленський заявив, що час повертати біженців в Україну ще не настав

Нещодавно міністерка з питань  розвитку Німеччини Свеня Шульце заявила, що її країна не вдаватиметься до засобів заохочення для повернення біженців з України додому.

Водночас низка країн Європи запровадили програму разових виплат для українських біженців, які вирішили повернутись на Батьківщину, щоб стимулювати їх репатріацію.