UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна та ЄС виконуватимуть рішення судів одна одної по цивільних та комерційних справах

У Раді ЄС вважають, що це сприятиме міжнародній торгівлі.

Між Україною та ЄС продовжуються інтеграційні процеси й 24 квітня Рада ЄС погодилася встановити договірні відносини з Україною в рамках Гаазької конвенції про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних та господарських справах (Конвенція про судові рішення), повідомила пресслужба Ради ЄС. 

Гаазька конвенція була укладена у 2019 році і є міжнародним договором, який зобов’язує держави-учасниці визнавати та виконувати судові рішення, винесені у цивільних або комерційних справах в інших державах-учасницях.Україна ратифікувала Конвенцію про судові рішення у 2022 році. Договірні відносини за нею між Україною та ЄС за цією Конвенцією мають розпочатися з 1 вересня 2023 року.

«З цим рішенням визнавати та виконувати рішення один одного зв’язки між ЄС та Україною лише зміцняться», – заявив міністр юстиції Швеції Гуннар Стрьоммер (Швеція нині головує у Раді ЄС). 

Читайте також: Гаага може провести розслідування проти Путіна через руйнування української інфраструктури — міністр юстиції Німеччини

У Раді ЄС вважають, що взаємне визнання судових рішень у цивільних та господарських справах є важливим інструментом сприяння міжнародній торгівлі.

Раніше повідомлялося, що у Європейському Союзі та країнах G7 схиляються до створення «гібридного трибуналу» на основі української юрисдикції задля притягнення до відповідальності винних у злочині агресії Росії проти України. До цього Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна та уповноваженої з прав дитини держави-агресора Марії Львової-Бєлової. Їх мають затримати у країнах, які ратифікували у себе Римський статут.