UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна сама вирішить, коли настали сприятливі умови для мирних переговорів – Столтенберг

Так само лише від українців залежить, яке рішення буде прийнятним.

Україна сама вирішує, коли будуть відповідні умови для приєднання до будь-яких переговорів після російського вторгнення, заявив у четвер глава НАТО Єнс Столтенберг після коментарів директора Офісу генерального секретаря НАТО Стіана Єнссена про можливі територіальні уступки, пише Reuters.

«Саме українці, і тільки українці, можуть вирішити, коли є умови для переговорів, і хто може вирішити за столом переговорів, яке рішення є прийнятним», - сказав Столтенберг.

Виступаючи на конференції в норвезькому місті Арендал, він додав, що роль НАТО полягає в підтримці України.

Столтенберг підкреслив, що політика НАТО щодо України залишається незмінною та базується на підтримці країни у її боротьбі.

Читайте також: Кірбі заперечив розмови про членство України в НАТО в обмін на відмову від територій

Керівник Офісу генерального секретаря НАТО Стіан Єнссен у вівторок заявив, що «Україна врешті-решт може віддати територію Росії в рамках угоди про припинення війни», після якої держава зможе стати членом НАТО.

Це викликало обурення з боку України. Так, секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна не поступатиметься своїми землями заради членства у Північноатлантичному альянсі. В МЗС зазначили, що розмови про вступ України в НАТО в обмін на відмову від частини українських територій є абсолютно неприйнятними. Більше того, вони грають на руку Росії.

Згодом безпосередньо Єнссен сказав, що шкодує про свої коментарі.

Виступаючи у Вільнюсі після саміту НАТО, президент Зеленський знову дав зрозуміти, що Україна не готова до територіальних компромісів: "навіть якщо це буде одне село, в якому живе один дід". Однак усе свідчить про те, що скепсис Заходу зростає й там не вірять, що Україні вдасться повернути всі свої території. Принаймні в недалекому майбутньому. А в світових залаштунках уже обговорюють, якими можуть бути компроміси на майбутніх переговорах України з Росією. Ми не знаємо, коли вони можуть відбутися, але вирішили заздалегідь поцікавитися думкою народу на цю тему, провівши разом із Центром Разумкова соціологічне дослідження. Про деякі його результати – у статті редакторки міжнародного відділу ZN.UA Тетяни Силіної "Україну готують до переговорів із росією? Що про це думають українці".