UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна продає в Європу щороку до 55 тисяч тонн меду – Мінагрополітики

Прогноз на 2024 рік поки що експерти не дають

Українські аграрії реалізують меду для країн Європи за один рік приблизно 50–55 тисяч тонн. Про це повідомила начальниця управління тваринництва та племінної справи Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Олена Дадус.

За інформацією очільниці департаменту, в Україні наразі є дванадцять виробників і компаній, які є постійними виробниками та постачальниками меду з експортним дозволом. Перелік постачальників може збільшуватись, оскільки попит на згадану продукцію є, проте для отримання експортного дозволу необхідно пройти процедуру підтвердження якості продукту та отримати дозвіл на роботу на ринку.

Чи буде мед у цьому році?

На сьогодні прогнози щодо збирання меду в Україні робити зарано, оскільки немає точних даних про вплив кліматичних умов. Зокрема, не зрозуміло, як дуже високі, рекордні літні температури та посушлива погода вплинули на показник кількості меду в аграріїв за підсумками сезону.

Як повідомлялось раніше, влада Угорщини вирішила відмовитися від заборони на ввезення меду з України. Хоча місцеві бджолярі вважають, що імпорт є загрозою для їхнього бізнесу. Одностороння заборона не вплинула на угорський ринок, зокрема оптові закупівельні ціни не зросли до того рівня, на який сподівалися місцеві фермери. Одночасно заборона негативно позначилася на компаніях, які упаковували та експортували мед до інших країн ЄС.