UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорський консорціум позиватиметься до уряду Іспанії

Суперечка щодо ветування угоди про придбання іспанського виробника поїздів вийшла на новий рівень.

Консорціум Ganz-Mávag Europe, який частково належить уряду Угорщини, офіційно пригрозив уряду Іспанії судовим позовом у п’ятницю через рішення заблокувати пропозицію придбання іспанського виробника поїздів, пише Politico.

Як повідомлялося, уряд Педро Санчеса заблокував угоду з міркувань національної безпеки, зокрема через потенційні зв’язки Угорщини з Росією.

Це викликало бурхливу реакцію з боку угорського консорціуму Ganz-Mávag Europe, який у п’ятницю заявив, що відкликає свою пропозицію щодо придбання іспанського виробника поїздів Talgo, водночас розпочавши різку атаку та юридичні погрози проти іспанського вето.

Компанія Ganz-Mávag Europe, яка на 55 відсотків належить угорській групі з виробництва поїздів Magyar Vagon і на 45 відсотків - угорському державному інвестиційному фонду Corvinus, у своєму листі іспанському регулятору ринку наголосила, що її пропозиція про придбання Talgo відповідає всім вимогам законодавства і що обґрунтованих причин для Іспанії відхилити її немає.

Консорціум планує подати апеляцію до Верховного суду Іспанії та до відповідних органів Європейського Союзу, додавши, що якщо юридичні оскарження консорціуму будуть успішними, вони «можуть розглянути можливість» повторного подання своєї пропозиції щодо Talgo.

За даними іспанських ЗМІ, блокування Мадридом угоди мотивоване ймовірними зв’язками між Москвою та консорціумом Ganz-Mávag Europe: Magyar Vagon була дочірньою компанією російського виробника поїздів «Трансмашхолдинг» і має історичні фінансові зв’язки з російським Ексімбанком, а інший акціонер – угорський уряд Орбана – також підтримує дружні стосунки з Кремлем.

Представник Європейської комісії у четвер заявив, що держави-члени мають права обмежувати свободи єдиного ринку, такі як свобода руху капіталу, з міркувань громадської безпеки, але ці заходи мають бути виправданими та пропорційними меті.

Рішення про відмову від угоди консорціум ухвалив на засіданні правління в Будапешті у четвер вдень.