UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщину не можна позбавити головування у Раді ЄС — віцепрезидентка Єврокомісії

За словами Юрової, для цього немає жодної можливості.

Віцепрезидентка Єврокомісії з питань цінностей та прозорості Вера Юрова заявила, що Угорщину не можна позбавити головування у Раді ЄС. В інтервʼю «Суспільному» вона зазначила, що у Європі не довіряють угорському премʼєру Віктору Орбану, а його політику бойкотуватимуть.

«Я юрист, тому дам суху відповідь юриста: ми не можемо позбавити Угорщину головування. Немає жодної можливості це зробити», — заявила Юрова.

Вона також додала, що у ЄС відкрито не погоджуються з політикою Будапешту, а сам Європейський Союз готується до головування Польщі. Воно розпочнеться з січня наступного року.

Читайте також: Орбан закликав ЄС відновити відносини з Росією та провести «мирну конференцію» з Китаєм – BILD

За словами Юрової, Угорщина не зможе заподіяти шкоди ЄС через своє головування. Вона підкреслила, що зараз Рада Євросоюзу не ухвалюватиме важливих рішень, оскільки Блок перебуває на початку законодавчого періоду.

Раніше у Єврокомісії повідомили, що їхні високопосадовці не братимуть участь у неформальних зустрічах, організованих Угорщиною під час її головування в ЄС. Це сталось після того, як Орбан провів низку «мирних візитів», зокрема до Пекіну та Москви. Він отримав шквал критики через свої зустрічі із російським диктатором Владіміром Путіним та китайським лідером Сі Цзіньпіном.

Нагадаємо, 16 липня Politico повідомило, що 63 депутати Європарламенту вимагають позбавити Угорщину права голосу в ЄС через «мирні візити» Орбана. За словами парламентарів, угорський премʼєр «вже завдав значної шкоди, зловживаючи посадою голови Ради [ЄС]».