UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщина заблокувала заяву лідерів ЄС про підтримку України

Ще одна з країн мала сумніви щодо формулювань.

Заява про непохитну підтримку України з боку всього ЄС була заблокована Угорщиною, повідомило POLITICO із посиланням на двох дипломатів.

Заява була підготовлена офісом президента Європейської Ради Шарля Мішеля, який у п'ятницю вдень розіслав країнам-членам електронного листа, у якому йшлося про те, що «за відсутності консенсусу» серед лідерів ЄС, заява буде надіслана від імені Мішеля, президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн і голови Європарламенту Роберти Метсоли. Ця версія заяви була опублікована в п'ятницю вдень.

За словами двох дипломатів, які говорили на умовах анонімності,  спільну заяву заблокувала Угорщина. Джерело додало, що одна з нейтральних країн ЄС має сумніви щодо формулювань, які використовуються в оборонній сфері, зокрема, щодо ракет, а також критично ставиться до того, що інституції ЄС в основному мовчать щодо Близького Сходу. Трьома нейтральними у військовому відношенні країнами ЄС є Австрія, Ірландія і Мальта.

У своїй заяві три президенти обіцяють, що ЄС «продовжить свою сильну і непохитну політичну, військову, фінансову, економічну, дипломатичну і гуманітарну підтримку, щоб допомогти Україні захистити себе, захистити свій народ, свої міста і свою критичну інфраструктуру, відновити свою територіальну цілісність, повернути тисячі депортованих дітей і покласти край війні».

Читайте також: У МЗС Угорщини назвали "безглуздим" запровадження нового пакету санкцій проти РФ

У документі наголошується, що Євросоюз також «вирішив розпочати переговори про вступ з Україною і допоможе їй на шляху до членства в ЄС». Три лідери ЄС також обіцяють, що блок «продовжить задовольняти нагальні військові та оборонні потреби України, включаючи постачання терміново необхідних боєприпасів і ракет».

Раніше глава МЗС Угорщини заявляв, що під час головування його країни у ЄС вони лобіюватимуть вступ до союзу Грузії та Молдови, але не України.