UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщина виглядає ізольованою у ЄС — МЗС Польщі

Сікорський підкреслив, що позиція Будапешта дратує інших членів. 

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що позиція Угорщини та її премʼєра Віктора Орбана не знаходить підтримки серед інших членів Євросоюзу. В інтервʼю Visegrad Insight він додав, що політика "знаходитися між Москвою та Берліном", якою керується Будапешт, дратує інші країни ЄС.

"Вони [угорці] виглядають ізольованими, коли вимагають солідарності Європи у питанні постачання нафти. Вони не отримують цієї солідарності, тому що важко знайти друзів, якщо хтось випромінює егоїзм", — заявив Сікорський. 

Читайте також: Україна сильна держава, але не стане членом ЄС чи НАТО – Орбан

Він також розповів про дискусії щодо того, де має відбутися серпневе засідання Ради із закордонних справ ЄС під головуванням Угорщини: або в Будапешті, або в Брюсселі.  Сікорський запропонував як компроміс провести зустріч у Львові або Мукачеві, що спочатку було сприйнято угорським міністром закордонних справ з ентузіазмом. Однак пізніше він змінив свою думку після дзвінка з Будапешта та наклав вето на пропозицію.

Раніше Орбан заявив, що Варшава веде "лицемірну політику", адже критикує Будапешт за відносини з РФ, а сама начебто веде справи з росіянами через посередників. У відповідь на це заступник міністра закордонних справ Польщі Владислав Теофіл Бартошевський назвав політику Угорщини "антиєвропейською, антиукраїнською та антипольською", а також порадив Орбану вийти з ЄС та НАТО, а натомість створити союз з Росією.