UA / RU
Підтримати ZN.ua

Удар по “Охматдиту”: Орбан закликав до припинення вогню, але не засудив російської атаки

Орбан каже, що жорстокість російсько-української війни вийшла на новий рівень.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після доби мовчання прокоментував російський удар по дитячій лікарні “Охматдит” у Києві 8 липня. Це сталося після заяви його конкурента, опозиціонера Петера Мадяра.

У своїй заяві в соцмережі Х Орбан не висловив співчуття загиблим та поранених. Також він не засудив російський обстріл, проте заявив, що це був “трагічний і жахливий теракт”.

“...Наші побоювання були виправдані: як і можна було передбачити, жорстокість російсько-української війни вийшла на новий рівень”, – написав прем’єр-міністр Угорщини. 

Читайте також: Орбан та Сі Цзіньпін обговорили війну в Україні: деталі

Саме тому, як переконує Орбан,  9 днів тому він розпочав “миротворчу місію”.

“Зростаюча інтенсивність війни – це заклик до світових держав відмовитися від політики війни і натомість створити мирну політику, яка б спонукала Росію та Україну до припинення вогню та мирних переговорів. Це єдиний спосіб запобігти подальшому кровопролиттю”, – заявив Орбан.

Жорстоку атаку Росії засудила Європейська служба зовнішніх справ, очільники та дипломати різних країн. Зокрема і гуманітарна координаторка ООН в Україні Деніз Браун.

Нагадаємо, 8 липня росіяни обстріляли дитячу лікарню «Охматдит» у Києві. ДСНС повідомляло, що рятувальні роботи вже завершили. За даними служби, через російський удар загинули дві людини, за медичною допомогою звернулося 32 поранених. З травмами госпіталізували восьмеро дітей.