UA / RU
Підтримати ZN.ua

У випадку смерті Чарльза: хто успадкує британський трон

Першочерговим спадкоємцем є його старший син від шлюбу із принцесою Діаною Вільям. Гаррі стане четвертим у списку.

В разі смерті короля Великої Британії Чарльза ІІІ, який хворіє на рак,  наступним королем стане його старший син Вільям, який нині носить титул принца Уельського, що традиційно присвоюють спадкоємцям британського престолу.

Хвиля чуток про смерть Чарльза ІІІ, який  став королем лише восени 2022 року, після смерті його матері Єлизавети ІІ, з’явилась у соцмережах пообіді 18 березня. Новину, здебільшого поширили російські та російськомовні ресурси, натомість ані Букінгемський палац, ані британські ЗМІ таку інформацію не поширювали. Згодом посольство Великої Британії в Україні заперечило всі чутки, наголосивши, що повідомлення про смерть короля Чарльза III є фейком.

Однак питання здоров’я британського короля лише підживлює розмови про його наступника. Першочерговими спадкоємцями короля Чарльза ІІІ є його сини від шлюбу з леді Діаною Спенсер – Вільям і Гаррі, а також їхні діти. При цьому діти Вільяма переважають у спадковому праві як свого дядька Гаррі, так і його дітей.

Читайте також: Синьо-жовта субмарина та сукні в колір українського прапору: як у Великій Британії пройшла коронація Чарльза ІІІ

Принц Вільям є старшим сином короля Чарльза III і Діани, принцеси Уельської. Він народився 21 червня 1982 року у шпиталі Святої Марії та був першим спадкоємцем престолу, який народився не в королівському палаці.

Після смерті королеви Єлизавети II 8 вересня 2022 року, коли Чарльз став королем, Вільям отримав титул принца Уельського, також має титули герцога Кембриджського, який йому надала королева перед одруженням із Кетрін Міддлтон, та герцога Корнуольського.

На трон нинішній принц Уельський зійде, імовірно, під іменем Вільям V. Попередній король Великої Британії із таким іменем – Вільям ІV – правив у 1830–1837.

У 15 років Вільям наполовину осиротів після загибелі в автокатастрофі його матері Діани Спенсер.

Читайте також: Принц Вільям закликав припинити бойові дії у Секторі Гази

Принц навчався в Ітонському коледжі, після закінчення якого рік провів у Чилі як волонтер благодійної групи Raleigh International.

З 2001 до 2005 року студіював історію мистецтв та геогрфію  в Сент-Ендрюському університеті в Шотландії.

У 2006 році Вільям пройшов курс в Королівській військовій академії в Сандхерсті.

Згодом Вільям служив в Королівському флоті та Королівських військово-повітряних силах, а потім три роки пропрацював пілотом пошуково-рятувальної служби Королівських ВПС.

Врешті у 2017 році він залишив роботу, щоб перейняти на себе додаткові королівські обов'язки від імені королеви та герцога Единбурзького.

Ще на свій 21-й день народження принц був призначений державним радником, який був заступником королеви в офіційних випадках.

EPA-EFE/ANDY RAIN

Із своєю майбутньою дружиною Кетрін Міддлтон Вільям познайомився під час навчання в університеті. Пара зустрічалась доволі тривалий час, перші ніж у 2010 році оголосити про заручини. Весілля Вільяма та Кетрін у 2011 році було подією державного рівня у Великій Британії.

Вільям і Кетрін мають трьох дітей: принц Джордж Уельський (2013 року народження), принцеса Шарлотта Уельська (2015)  та принци Луї Уельський (2018). Після змін у британському законодавство вони всі будуть повноправними наступниками батька на престол за пріоритетом старшинства, але без врахування гендерної приналежності (раніше у хлопчиків було першочергове право спадкування перед дівчатками).

Читайте також: Королева Данії Маргрете II зреклася престолу – королем проголошений Фредерік X

Після коронації батька 6 травня 2023 року принц Вільям заявляв, що його коронація сильно відрізнятиметься від коронації Чарльза III і тим більше Єлизавети II. Він підкреслив, що  зміни будуть доволі серйозними, зокрема  буде значно менше помпезності, аби подія відповідала вимогам часу.

Що ж стосується молодшого брата Вільяма Гаррі, то він в разі смерті батька стане четвертим у черзі на престол короля Великої Британії, а його діти, відповідно, займуть п’яте та шосте місце.