UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Швейцарії виборці проголосували за підвищення податку для транснаціональних компаній

Google та Nestle у Швейцарії тепер сплачуватимуть податок не 11%, а 15% 

18 червня у Швейцарії виборці проголосували за введення мінімального податку для транснаціональних компаній на рівні 15%. Це стало продовженням підписаної урядом угоди із Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) про встановлення мінімальної ставки податку для великих компаній, яка має обмежити переміщення їхніх прибутків в країни з низькими податками. 

За даними швейцарського видання SRF, за введення податку проголосували 78,5% виборців, а цей законопроект став одним із найбільш підтримуваних виборцями за останні чверть століття. 

Читайте також: Парламент Швейцарії відмовився виділити України п'ять мільярдів франків

У Швейцарії працюють офіси та штаб-квартири близько 2000 іноземних компаній, включно з Google, а також 200 швейцарських транснаціональних корпорацій (наприклад, Nestle). Країна приваблювалювала міжнародний бізнес низьким податком на рівні 11%. 

Навіть з урахуванням підвищення до 15%, Швейцарія все одно матиме один з найнижчих рівнів корпоративного податку у світі, зазначає Reuters. 

За оцінками, підвищення рівня податку принесе 2,5 млрд швейцарських франків (2,8 млрд доларів) на рік додаткових надходжень до бюджетів. Податок буде введений розпорядженням федерального уряду з першого січня 2024 року. 

Читайте також: Верхня палата парламенту Швейцарії ухвалила поправку, яка дозволить постачати зброю Україні

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль анонсував відкриття 1 березня у Києві офіційного регіонального офісу ОЕСР. У 2022 році прем'єр заявляв, що Організація розглядає Україну як потенційного члена.