UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Сербії знову загострюється проросійська риторика на антиурядових протестах

"Мені не потрібен хтось із "Вагнера", щоб поплескати мене по плечу і вказувати, що я можу, а що ні", – відповів президент Вучич, який намагається всидіти на двох стільцях між ЄС та Росією. 

Цього тижня проросійські активісти в Сербії приєдналися до протестувальників біля резиденції президента, що є останнім свідченням зростання російського впливу. Скандуючи «ні капітуляції» та «державна зрада», вони погрожували заворушеннями, якщо Сербія підтримає план ЄС щодо нормалізації відносин з Косово, повідомляє BBC

Читайте також: Найманці "Вагнера" допомагають Сербії готувати гібридну атаку на Косово – президентка Османі

Президент Алєксандр Вучич назвав протестувальників «антисербськими». Уряд заявив, що не вірить, що Москва розпалює протести, але протистояння посилило напруженість у Бєлграді. Президенту погрожували вбивством, якщо він підпише угоду щодо Косово, а трьом чоловікам висунули звинувачення у закликах до насильницької зміни конституційного ладу Сербії.
Серед них – лідер сербських ультраправих Дам'ян Кнежевич, який організував протести. Він публічно підтримав російську групу найманців "Вагнера".

Читайте також: Ультиматуми для Сербії та Косова: терпець Заходу урвався

Нещодавно його сфотографували під час відвідин штаб-квартири "Вагнера" в Санкт-Петербурзі. Було заарештовано ще одного чоловіка, який, очевидно, взяв на акцію протесту снайперську гвинтівку.

Пан Вучич виступив на телебаченні, щоб звинуватити організаторів протесту в тому, що все це відбулось за готівку іноземців. Він пообіцяв, що Сербію ніколи не перемогти брехнею, погрозами та кількома гвинтівками.

"Мені не потрібен хтось із "Вагнера", щоб поплескати мене по плечу і вказувати, що я можу, а що ні", – сказав він.

Російський посол засудив погрози на адресу сербського лідера. Але через майже рік війни в Україні стало зрозуміло, що Сербія намагається підтримувати зв’язки з Москвою, водночас наближаючись до ЄС.

«Я зробив би все для Матері-Сербії та Матері-Росії. Це одне й те саме», — сказав Владо Станіч, одягнений у футболку із зображенням Путіна та його фразочкою: «Все йде за планом"  Станіч, нагадаємо,  був засуджений позасудовим вироком до одного року позбавлення волі за участь у війні на території України.

Панславізм Сербії та підтримка Росії

Він представляє ідеологію панславізму, яка вважає, що Сербія має історичні та релігійні зв’язки з Росією. Говорить про «царя Путіна» майже в месіанських термінах, повторюючи російську пропаганду про боротьбу з «фашистами та нацистами». 

 

Сербія виділяється серед європейських країн у своїй підтримці Росії. Вона відмовилася приєднатися до санкцій Заходу, хоча президент Вучич засудив вторгнення Росії.

Багато хто в Сербії ніколи не пробачив оборонному альянсу Заходу авіаудари проти сил Слободана Мілошевича в 1999 році.

Вони поклали край етнічній чистці Сербією албанців у Косово, але також спричинили ненависть серед багатьох сербів через велику кількість жертв і руйнувань. 

Косово, де все ще базуються інтренаціональні сили під проводом НАТО, у Сербії багато хто  вважає невід’ємною частиною сербської території. Спірна територія проголосила незалежність 15 років тому в результаті багаторічної етнічної напруги, кривавого конфлікту та нападів геноциду.

Читайте також: Без ентузіазму: Вучич оцінив європейські прагнення сербів

Відносини були складними, і Сербія не визнає Косово як незалежну державу, як і 50 000 етнічних сербів, які там проживають.

Але цього місяця президент Вучич зустрінеться з прем’єр-міністром Косово в Брюсселі з представниками США та ЄС, сподіваючись, що вони підпишуть мирний план, який дозволить Сербії  далі йти шляхом до Європейського Союзу та за межі російської орбіти.