UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Сербії добудували газопровід, який суттєво знизить залежність країни від російського газу

За допомоги ЄС, країна приєдналась до болгарського газопроводу 

10 грудня у Сербії, яка не приєднується до антиросійських санкцій, завершилося будівництво з'єднувального газопроводу (інтерконектору) з газопроводом в Болгарії, що дозволить балканській країні диверсифікувати свої поставки газу і знизити залежність від Росії.

Запуск інтерконектора від міста Новий Іскар в Болгарії до сербського міста Ніш дозволить Белграду отримати доступ до газу з Азербайджану і СПГ-терміналу в грецькому порту Александруполіс. Пропускна здатність трубопроводу на сербській стороні становить 1,8 млрд кубометрів на рік, що становить 60% річних потреб країни в газі, повідомляє Reuters.

Читайте також: Сербія купила у Кіпра російські гелікоптери Мі-35

На будівництво цього інтерконектора Європейська комісія виділила 49,6 мільйона євро (Сербія не є членом ЄС). Ще 25 мільйонів євро було забезпечено кредитом від Європейського інвестиційного банку, а 22,5 мільйона євро надала Сербія.

«Завдяки цьому інтерконектору ми забезпечуємо альтернативне постачання газу, окрім російського», – заявила міністерка енергетики Сербії Дубравка Джедович.

Читайте також: Сербія відмовила у екстрадиції Наумова до України через заяву Зеленського - ВВС Україна

На відкритті газопроводу були присутні президент Азербайджану Ільхам Алієв та президент Болгарії Румен Радев.

«Сьогодні ми змінюємо енергетичну карту Європи. Інтерконектор має важливе значення для всього регіону. Війна в Україні змусила нас задуматися про добросусідські відносини і підтримку», – сказав Радев, якого вважають проросійським політиком через його опір допомозі Україні.

15 листопада Сербія підписала угоду з Азербайджаном про закупівлю 400 мільйонів кубометрів природного газу на рік з 2024 року.

Читайте також: Парламент Болгарії подолав вето президента на відправку Україні БТРів

Нагадаємо, у серпні 2022 року президент Сербії Александар Вучич зробив несподівану заяву про те, що країна може обійтися без російських енергоносіїв. «Ми братимемо нафту в Іраку. Я спробую домовитись з Венесуелою. Ми купуватимемо звідки завгодно. Ми не вибагливі», сказав Вучич.

Нещодавно прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков заявив, що Угорщина та Сербія своїм небажанням шукати альтернативні джерела постачання енергоносіїв підтримують «воєнну машину» РФ.