UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді Європи відреагували на рішення парламенту Грузії щодо закону про "іноагентів"

Влада проігнорувала рекомендації Венеціанської комісії.

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович Бурич засудила рішення грузинського парламенту подолати вето президента і розпочати остаточне затвердження закону «про прозорість іноземного впливу» у його нинішньому вигляді, незважаючи на критику з боку міжнародних партнерів щодо його несумісності з європейськими стандартами.

"Зробивши цей крок, влада Грузії, на жаль, упустила останню можливість відкликати цей законопроект і відмовилася вести змістовний діалог, ігноруючи недвозначні рекомендації Венеціанської комісії, чиї авторитетні юридичні висновки відображають наші демократичні стандарти", - йдеться у її заяві.

Читайте також: В європейських парламентах закликають Грузію відкликати закон про «іноагентів»

Вона також висловила стурбованість безкарністю за повідомлення про акти залякування, непропорційне застосування сили та стигматизації організацій громадянського суспільства, громадянських активістів та мирних протестувальників.

"Ці дії мають бути розслідувані невідкладно, а особи, відповідальні за порушення прав, мають бути притягнуті до відповідальності з метою протидії такій практиці, якій немає місця у демократичному суспільстві", - наголосила Бурич.

У Раді Європи також вважають, що ухвалення цього закону матиме негативний вплив на проведення чесних та вільних виборів у Грузії.

Нагадаємо, парламент Грузії ухвалив закон про «іноагентів» у третьому читанні 14 травня. Цей документ порівнюють із аналогічним російським, через що президент Грузії Саломе Зурабішвілі 18 травня наклала на нього вето. У день його ухвалення у Тбілісі почалися зіткнення та затримання демонстрантів біля будівлі парламенту.