UA / RU
Підтримати ZN.ua

У помічника депутата Європарламенту провели обшуки, його підозрюють у поширенні російської пропаганди

Слідчі дії проводять у рамках розслідування щодо пропагандистських ресурсів Москви в Європі. 

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

Бельгійські слідчі обшукали будинок та офіси помічника депутата Європейського парламенту, який, на думку прокурорів, міг зіграти роль у поширенні російської пропаганди напередодні виборів до Європарламенту. Імʼя парламентаря та його асистента не розголошують, повідомляє Reuters. 

Агентство зауважило, що обшуки провели у резиденції помічника у Брюсселі, а також у його офісі в Європейському парламенті. Французькі судові органи також обшукали офіс асистента в асамблеї Європейського Союзу в Страсбурзі.

Слідчі заявили Reuters, що обшуки були частиною розслідування можливого російського втручання. За їхніми словами, членам Європейського парламенту платили гроші за просування російської пропаганди через вебсайт новин "Голос Європи".

Читайте також: Вибори до Європарламенту: Чехія попередила про російські операції

"Коли і якщо нададуть запит, Європейський парламент повністю співпрацюватиме з правоохоронними та судовими органами, щоб сприяти здійсненню правосуддя, і буде продовжувати це робити. Саме у цьому контексті було надано доступ до офісу", – сказав речник Європарламенту.

16 травня видання Spiegel повідомляло про обшуки у політика від німецької ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" Петри Бистрона. Його підозрюють в отриманні хабарів з Росії, а справа також стосується проросійського пропагандистського ресурсу "Голос Європи". 

Раніше проти "Голосу Європи" санкції запровадила Чехія. За словами премʼєр-міністра Петра Фіали, обмеження покликані вдарити по проросійській мережі, яка намагалася розгорнути операцію впливу в країні. 

Нагадаємо, вибори до Європарламенту відбудуться у червні. Видання Politico зауважило, що цього разу ультраправа загроза для Європи реальна. За їхніми словами, наступний парламент ЄС виглядає більш проросійським і менш зеленим, ніж нинішній.