UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі вперше подали приватний запит до України щодо ексгумації жертв Волинської трагедії

"Вирішення волинського питання — це єдиний спосіб забрати пропагандистське паливо Росії".

Громадянка Польщі та засновниця Товариства польсько-українського примирення Кароліна Романовська подала перший приватний запит до президента Володимира Зеленського щодо дозволу на ексгумацію жертв Волинської трагедії. Вона просить дати можливість гідно поховати 18 осіб, у тому числі членів її родини, вбитих у 1943 році у селі Угли Рівненської області, повідомляє Onet.

"Вирішення волинського питання — це єдиний спосіб забрати пропагандистське паливо Росії", — заявила Романовська.

Вона також додала, що її родина не відчуває ненависті до України, а на початку повномасштабного вторгнення РФ одразу почала допомагати українцям.

Читайте також: "Не бачу прихильників для прийняття рішення": у Польщі заявили про скептицизм НАТО щодо збиття російських ракет в Україні

Волинська трагедія — обопільні етнічні чистки між українцями та поляками, вони мали місце під час Другої світової війни. Польський парламент у 2016 році визнав цей епізод геноцидом польского народу. Трактування подій на Волині в часи Другої світової війни досі вважаються одним із найболючіших питань у спільній історії Польщі та України.

Раніше міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявляв, що без вирішення "волинського питання" Україна не вступить до ЄС. При цьому, за його словами, для його країни "кінець війни означає лише перемогу" Києва.

Також про важливість ексгумації польських жертв Волинської трагедії говорили в МЗС Польщі. Там заявляли, що без цієї процедури Україна "не може мріяти" про вступ до ЄС.

Докладніше про Волинську трагедію читайте у статті Володимира Газіна на ZN.UA "Війна у війні: кому було вигідно? Кривава карта Волині".