UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі викрили диверсантів з РФ та Білорусі, які планували кібератаки

Вони планували шантажувати інституції країни.

У Польщі знешкодили групу диверсантів з Росії та Білорусі, які планували проникнути у системи державних органів та викрасти інформацію з метою подальшого шантажу. Про це повідомили віцепрем'єр та міністр цифровізації Кшиштоф Гавковський та голова МВС Томаш Сємоняк, повідомляє Rzeczpospolita.

"Білоруські та російські служби кібербезпеки в Польщі мали конкретну мету: вимагати інформацію, призводити до індивідуального та інституційного шантажу та де-факто вести кібервійну", — заявив Гавковський.

Читайте також: Кібератаки на Україну напередодні повномасштабного вторгнення: США з'ясували, хто їх здійснив

Він зазначив, що знешкоджені диверсанти мали "конкретні цілі" та діяли "з конкретного місця". Гавковський наголосив, що польські інституції встигли попередити, викрадення даних змогли уникнути.

Віцепремʼєр також зазначив, що з року в рік кількість кібератак в країні збільшується на 100%. Так, за весь 2023 рік кількість таких інцидентів становила 370 тисяч, а за перше півріччя 2024 року —  400 тисяч. За словами голови МВС, від початку поточного року у Польщі затримали 10 людей, причетних до планування диверсій в країні.

Раніше кібератаку з метою шантажу влаштували у Франції. Хакери атакували ІТ-систему національної музейної мережі країни, яка включає приблизно 40 музеїв. У паризькій прокуратурі запевнили, що кібератака не вплинула на проведення Олімпіади.