UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі розбився військовий літак: пілот загинув

Пілот не встиг катапультуватися з літака.

У п'ятницю, 12 липня, аеропорту польської Гдині розбився навчально-бойовий літак M-346 Bielik. Внаслідок аварії пілот загинув, повідомило Головне командування Збройних сил Польщі.

“Відійшов на “Вічну варту”... З глибоким жалем повідомляємо, що сьогодні під час навчально-тренувального польоту M-346 Bielik на аеродромі 43-ї військово-морської авіаційної бази в Гдині Бабич-Долах трагічно загинув майор, пілот Роберт “Killer” Єл”, – йдеться у повідомленні.

ЗМІ опублікували відео на якому видно, як літак під час виконання маневру врізався в злітну смугу аеропорту та спалахнув. Після цього у небо піднялася хмара густого диму. Як видно пілот не катапультувався з літака.

Читайте також: Збиття російських ракет над Україною та створення нового добровольчого підрозділу: Україна та Польща підписали безпекову угоду

Як пише Polsat News, майор Роберт Єл готувався до суботнього авіашоу на честь 30-річчя Гдинської морської авіаційної бригади, яка є господарем аеропорту. 

Як пишуть польські ЗМІ, літак, який сьогодні розбився, був майже новим – він був прийнятий на озброєння у 2022 році. Також відзначається великий досвід пілота. Роберт Єл мав 1100 годин нальоту на літаку M-346 Bielik. Він був одним із двох найдосвідченіших пілотів цих літаків у Польщі.

Нагадаємо, глава уряду Польщі Дональд Туск заявив, що його країна могла б передати Україні винищувачі МіГ-29, якби країни-члени НАТО погодилися надати взамін Польщі інші літаки.