UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі рекордно впала підтримка щодо прийому біженців з України – соціологічне дослідження

Понад 40% поляків вважають, що Україні доведеться поступитись територіями.

Марш вдячності українців у Польщі

Марш вдячності українців у Польщі

Рівень підтримки українських біженців у Польщі опустився до найнижчого рівні з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року. За даними останнього опитування CBOS, зараз прийом Польщею українських біженців підтримують 53% поляків, хоча у березні 2022 року таких було 94%.

Центр дослідження громадської думки у Польщі  запитав громадян країни про їхнє ставлення до біженців з України та повернення українських чоловіків призовного віку на батьківщину.

Як пише PAP, більше половини поляків все ще підтримують прийом українських біженців, однак соціологи зафіксували падіння  підтримки з весни 2023 року. Врешті, зараз до думки проти прийому  біженців з України схиляються 40% опитаних. Більш співчутливо до українських біженців ставляться чоловіки, аніж жінки.

Соціологи також запитали респондентів, чи повинна польська влада відправляти українських чоловіків призовного віку назад в Україну. Цю ідею підтримують дві третини поляків (67%), тоді як проти неї виступають лише трохи більше однієї п'ятої респондентів (22%).

Читайте також: Норвегія припинила приймати біженців із шести областей України

За даними CBOS, продовження бойових дій в Україні серед поляків підтримують 46% респондентів, а 39% респондентів виступають за відновлення миру навіть ціною територіальних або політичних поступок з боку України.

При цьому 44% опитаних певні, що Україні доведеться відмовитися від частини своєї території, а 19% припускають, що Росія відступить з територій, окупованих з 2022 року. Ще  6% допускають звільнення всієї території України. Натомість 4% опитаних вважають, що Росія підкорить собі всю Україну, а 27% не змогли дати відповідь.

Зазначимо, що Польща продовжила тимчасовий захист для українців до 2025 року. У той же час із 1,3 млн українців, які виїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року, в країні на разі залишилося 950 тисяч.

Опитування було проведене з 12 по 22 вересня 2024 року серед 941 особи (з них: 64,2% – методом CAPI, 23% – CATI та 12,9% – CAWI).