UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі почали розслідувати вплив Росії за останні 20 років – відомо, коли будуть перші результати

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск пообіцяв, що імена людей «ви дізнаєтеся зовсім скоро»

У Польщі розпочала роботу урядова комісія з розслідування впливу Росії та Білорусі на країну у 2004–2024 роках, яку очолив голова Служби військової контррозвідки генерал Ярослав Строжик. 

«Сьогодні комісія почне роботу. Ми справді хочемо, щоб це була комісія, вільна від будь-яких спокус чи суто політичних чи партійних намірів, і щоб вона давала нам достовірні знання – нам, тобто державним органам, але також і громадській думці про те, як що як виглядало в минулому, і як виглядають реальні загрози з боку Росії та Білорусі сьогодні. Ми вже точно знаємо, що ці дві країни та їхні служби є найактивнішими в Польщі», – заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, передає RMF24. 

Читайте також: Польща має намір тренувати підрозділ українських біженців

Також Туск зазначив, що результати роботи комісії, «включно з іменами людей, які стануть героями цієї роботи, ви дізнаєтеся зовсім скоро». 

«Перший звіт ви отримаєте через два місяці» – сказав прем’єр Польщі.

Читайте також: Франція, Німеччина й Польща стали постійними об'єктами дезінформаційних атак РФ 

Нагадаємо, що закон про створення комісії з розслідування російського впливу був ухвалений ще у 2023 році. Але Польща зіткнулася з протидією з боку Європейського Союзу, зокрема Вениційської комісії, і фактично комісія бездіяла. Вже у травні цього року прем’єр-міністр Туск заявив, що хоче відновити роботу комісії з розслідування російського впливу – після того, як польський суддя, який мав доступ до військових таємниць, попросив притулку в Білорусі.