UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі переймаються, що Білорусь використає «Слов'янський базар» для атаки мігрантами

До Білорусі з’їдуться гості фестивалю з 73 країн

Відмова від віз для учасників мистецького фестивалю «Слов'янський базар» в Білорусі в липні може стати воротами для мігрантів й відновити тиск на східний кордон Польщі, заявив першого червня заступник міністра з координації спецслужб Станіслав Жарин, опублікувавши відповідний пост у Twitter. 

«Потенційною новою причиною для залучення мігрантів з країн підвищеного ризику до Білорусі може стати Міжнародний фестиваль мистецтв «Слов'янський базар» у Вітебську», – написав Жарин. 

Читайте також: Білорусь не розміщуватиме ядерну зброю на кордонах з країнами НАТО

Згідно з указом білоруського диктатора Аляксандра Лукашенка, учасники та гості липневого заходу з 73 країн, включаючи Близький Схід, Африку та Латинську Америку, будуть звільнені від візових вимог для в'їзду до Білорусі. Власники квитків на фестиваль зможуть в'їжджати до Білорусі без віз з 4 по 23 липня, повідомляється на сайті білоруського уряду.

«Запроваджене спрощення міграційного режиму, в разі успіху, може призвести до збільшення припливу людей до Білорусі, що буде використано службами Лукашенка для активізації гібридної операції, що проводиться на нашому східному кордоні», – заявив Жарин.

Читайте також: Помирати не збираюсь, хлопці! Помучитесь ще зі мною! – Лукашенко

Нагадаємо, що організовані групи мігрантів зі Сходу почали прориватися зі сторони Білорусі до Польщі та Литви у листопаді 2021 року. Через це Польща у січні 2022 року також почала будувати паркан на кордоні з Білоруссю. У жовтні 2022 року Станіслав Жарин заявив, що тепер перетнути польсько-білоруський кордон нелегально неможливо. Будівництво паркану довжиною 500 кілометрів й заввишки п’ять метрів обійшлося приблизно в 1,6 мільярда злотих (близько 330 мільйонів євро). 

У січні 2023 року польська прикордонна служба повідомила про спробу прориву мігрантів (майже 50 чоловік) – нелегали закидали прикордонників камінням. Було затримано десятьох порушників. 

Нагадаємо, що з першого червня й до особливого розпорядження Польща зупинила перетин кордону з Білоруссю для вантажних автомобілів, що зареєстровані у Білорусі чи Росії – у якості відповіді на рішення Верховного суду Білорусі залишити чинним вирок активісту польської меншини Анджею Почобуту (засуджений до восьми років колонії суворого режиму).