UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі передали до суду справу щодо російських шпигунів: в чому їх звинувачують

На лаві підсудних опиняться 16 осіб. 

У Польщі закінчилося розслідування щодо шпигунської мережі, яка діяла на замовлення російської розвідки. До суду передали обвинувальний акт щодо 16 осіб, пише RMF24.

Зазначається, що прокурор звинуватив підсудних в участі в організованому злочинному угрупованні та діяльності на користь зовнішньої розвідки проти інтересів Польщі. Розслідування проводив Люблінський відділ Національної прокуратури спільно з Управлінням внутрішньої безпеки.

Читайте також: У Польщі можуть не продовжити виплати українцям

Як повідомляє Національна прокуратура, щодо 15 осіб було обрано запобіжний захід у вигляді тимчасового арешту через побоювання їхньої втечі. За інкриміновані фігурантам злочини загрожує до 10 років позбавлення волі.

Повідомляється, що шпигуни діяли з січня по березень 2023 року в Білій Підляській, Холмі, Медиці, Перемишлі, Ряшеві, Варшаві, а також в інших місцях країни, зокрема в Помор'ї.

“Фігуранти здійснювали дії, у тому числі з виявлення критичної інфраструктури, у тому числі військових об’єктів та морських портів”, – повідомляє прокуратура.

Читайте також: Чисельність польської армії сягнула майже 200 тисяч військових

Учасники мережі оперативно інформували своїх замовників про результати розвідки і отримували за це винагороду. Усі обвинувачені є іноземцями з-за східного кордону Польщі.

Також відомо, що вони встановили, серед іншого, веб-камери на маршрутах транспортування західної військової допомоги в Україну. Також на ці транспорти мали встановити GPS-мітки. За даними прокуратури, вони також вели антипольську агітацію та готували диверсії.

Нагадаємо, у липні стало відомо, що у Польщі розкрили мережу російських агентів, яка планувала диверсії на залізниці проти потягів зі зброєю та гуманітарною допомогою, які прямують до України.