UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі напередодні виборів звільнилися двоє високопоставлених генералів

У відставку пішли оперативний командувач збройних сил Пйотровський і начальник штабу Анджейчак

Двоє вищих командирів польської армії подали у відставку 10 жовтня, за чотири дні до початку голосування на парламентських виборах у Польщі. При тому, що тема національної безпеки є ключовою у передвиборчій риториці керівної партії «Право і справедливість» (PiS), яка хоче залишитися при владі на третій термін.

У відставку подали оперативний командувач збройних сил генерал-лейтенант Томаш Пйотровський і начальник штабу генерал Раймунд Анджейчак, повідомляє Reuters.

Глава Бюро національної безпеки Яцек Сівера заявив, що президент прийняв відставки генералів, а нові командувачі будуть призначені пізніше. Причини відставок не називаються.

Читайте також: У Міноборони Польщі відзвітували про розгортання систем ППО на основі Patriot над Варшавою

Reuters припускає, що однією з причин може бути конфлікт між міністром оборони Маріушем Блащаком та військовими через те, що не проінформували його про падіння у травні неподалік Бидгоща російської крилатої ракети Х-55. 

«[Це] повна ганьба для міністра Блащака, який вже давно перейшов межу використання польської армії в партизанських цілях. Це катастрофа PiS в оборонному секторі в час великих загроз для Польщі», – написав у соцмережі X (Twitter) Томаш Семоняк, колишній міністр оборони з опозиційної партії «Громадянська платформа».

На тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Польща цього року збільшила військові витрати до близько 4% ВВП, а також перекинула солдатів до свого кордону з Білоруссю – союзника РФ. Експерти кажуть, що темпи зростання військових витрат і внутрішні дебати навколо цього питання частково зумовлені передвиборчою кампанією.

Читайте також: Польща скорочуватиме підтримку українців з 2024 року

Нагадаємо, що різниця між підтримкою керівної партією «Право і Справедливість» та опозиційною «Громадянською платформою» скоротилася до 5%. Це дозволяє зробити висновок, що після виборів на Польщу очікує тривалий період невизначеності – обидві партії шукатимуть союзників для формування коаліції та отримання або утримання влади. 

Politico назвало сім основних фігур у польській політиці, які визначатимуть найближчим часом майбутнє Польщі та її відносин із Україною та Євросоюзом, які зараз не у найкращому стані.