UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі ліквідували комісію, яка розслідувала авіакатастрофу, в якій загинув Качинський

Комісія має оформити всю документацію до наступного понеділка.

Міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш у п'ятницю, 15 грудня, ухвалив рішення ліквідувати підкомісію, яка мала провести розслідування авіакатастрофи під Смоленськом з президентським літаком Ту-154, яка трапилася у квітні 2010 року. Про це повідомило Міноборони Польщі у соцмережі X.

Читайте також: Уряд Дональда Туска отримав вотум довіри у Сеймі

“Підкомісія ліквідовується, а її члени зобов’язані до наступного понеділка, 18 грудня, оформити всю документацію, нерухоме майно та обладнання, які використовуються для її роботи”, – йдеться у повідомленні. 

Повідомляється, що на сьогодні у членів підкомісії скасовано всі повноваження та довіреності на діяльність, пов’язану з роботою. Найближчим часом буде створена спеціальна група, яка проаналізує всі аспекти діяльності ліквідованої підкомісії.

Читайте також: Польща видворила з країни чергового російського шпигуна

Як зазначив заступник міністра оборони Цезарій Томчик, ліквідація підкомісії означає “кінець витрачання сотень мільйонів злотих на діяльність, яка не має нічого спільного з поясненням причин Смоленської катастрофи”.

“Сьогодні, 15 грудня, хочу оголосити, що це кінець брехні від імені польської держави. Це кінець витрачання сотень мільйонів злотих на діяльність, яка не має нічого спільного з поясненням причин катастрофи, але має багато спільного з політикою”, – підкреслив він.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року, неподалік від військового аеродрому під Смоленськом в РФ, розбився літак Ту-154М із президентом Польщі Лехом Качинським та представниками політичної, військової та культурної еліти Польщі. Загинули всі 96 осіб, що знаходилися на борту.

Згідно з висновками Міждержавного авіаційного комітету, причиною катастрофи стали неправильні дії екіпажу. Але в 2015 році нова влада Польщі повернулася до цієї теми. А на початку березня 2016 року було відновлено розслідування за фактом аварії літака.