UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі готують нову міграційну стратегію

Нелегальну міграцію хочуть звести до мінімуму.

Прем'єр-міністр Дональд Туск заявив про нову міграційну стратегію, яка вже підготовлена та написана. Він заявив, що представить стратегію «Повернути контроль, забезпечити безпеку» вже 15 жовтня, повідомляє "Польське радіо".

За словами Туска, Польща не підтримуватиме ініціативи Євросоюзу, якщо вони йтимуть урозріз інтересам та безпеці Польщі.

Він заявив, що право на притулок буде тимчасово призупинено, оскільки Польща, як держава, несе відповідальність за інтеграцію в суспільство мігрантів, які хочуть навчатися, працювати та чесно сплачувати податки.

Читайте також: 64% мігрантів з України не адаптувалися до життя в інших країнах

Він дорікнув Німеччині в тому, що вона багато років ігнорувала інтеграційний аспект у своїй міграційній політиці. Також Туск згадав ситуацію на польсько-білоруському кордоні, де у 2023 році загинули 18 осіб та двоє людей - у 2024 році.

У зв'язку з масовими міграціями буде потрібна "жорстка відповідь" і Польща має намір повернути "100-відсотковий контроль над тими, хто приїжджає".

"Ми зведемо нелегальну міграцію в Польщі до мінімуму. Ми викорінимо цю практику, яка де-факто обходила інтереси Польщі та порушувала безпеку польських жінок та польської держави. Ми зведемо цю практику до нуля", - заявив прем'єр-міністр.

План поширюється не лише на мігрантів із-за кордону. Як заявив Дональд Туск, уряд також хоче охопити польські меншини, які мешкають в інших країнах.

"Ми плануємо політику прискореного повернення поляків та людей польського походження з польської діаспори з-за кордону", - сказав він.

Раніше повідомлялося про те, що на тлі занепокоєння щодо міграційного тиску зі сходу до Європи - Польща завила про намір спільно з прикордонниками з Фінляндії та Німеччини патрулювати кордон з Білоруссю.

Польща продовжила тимчасовий захист для українців до 2025 року. У той же час із 1,3 млн українців, які виїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року, залишилося 950 тисяч.