UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Нормандії загорівся шпиль одного із найстаріших готичних соборів Франції

На щастя, осередок пожежі швидко загасили. 

У Франції в місті Руан у Нормандії загорівся шпиль готичного Кафедрального собору. Пожежа почалась вдень у четвер під час ремонтних робіт, пише The Guardian.

Першим про пожежу повідомив французький телеканал BFM, який показав в ефірі темний стовп диму, що піднімався зі шпиля, і людей на вулицях внизу з жахом дивилися вгору.

Ремонтні роботи в соборі почали кілька тижнів тому. Судячи з риштувань, планували ремонтувати саме шпиль будівлі.  

Місцева префектура уже повідомила, що собор евакуювали, а на місці працюють екстрені служби. Навколо будівлі встановили охоронний кордон. У повідомленні місцевої адміністрації йдеться, що даних про постраждалих немає, а масштаби збитків наразі невідомі.

«На шпилі Руанського собору почалася пожежа. Походження на даному етапі невідоме. Мобілізуються всі державні ресурси», - написав мер Руана Ніколас Майєр-Росіньйол на X.

Згодом пожежна служба повідомила, що загасила осередок пожежі.

«Ми прибули на місце пожежі і зараз ми перевіряємо, чи вогонь остаточно погашено. Нам ще знадобиться деякий час, можливо, година або близько того, щоб переконатися, що осередків вогню не залишилося», - заявив начальник пожежної бригади Стефан Гуезек, пише Reuters.

За словами керівника пожежної частини, в операції брали участь 70 пожежників і близько 40 пожежних машин. За його словами, частина шпилю, де спалахнула пожежа, була розташована приблизно на 120 метрів над землею.

Читайте також: На Закарпатті мало не згорів храм ХV століття

Кафедральний собор Богоматері у Руані відомий своїми трьома вежами, кожна в іншому стилі. Собор, побудований і перебудований протягом більш ніж восьмисот років, має риси від ранньої готики до пізньої яскравої архітектури та ренесансу. Зокрема у 19 столітті його розписував  художник-імпресіоніст Клод Моне.

Собор зазнав значних руйнувань під час Другої світової війни, коли в 1944 році в нього влучили сім бомб. Тоді була повністю зруйнована найдавніша північна вежа собору.

Нагадаємо, у квітні 2019 року у Парижі згорів собор Паризької Богоматері, в тому числі його знаменитий шпиль. Склепіння пожежникам вдалося врятувати після 14 годин боротьби. Президент Франції Емманюель Макрон заявляв, що на реставрацію Нотр-Даму піде п’ять років, але згодом стало ясно, що часу знадобиться значно більше.