UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Німеччині підтримка уряду канцлера Шольца впала до найнижчого рівня

Підтримка проросійської AfD зростає

Підтримка трипартійного уряду канцлера Німеччини Олафа Шольца впала до найнижчого рівня з моменту його приходу до влади наприкінці 2021 року, оскільки політична боротьба і невдалі зусилля щодо переходу на чисту енергію погіршують настрої виборців у найбільшій економіці Європи, пише Bloomberg. 

Згідно з опитуванням INSA, опублікованим недільним випуском газети Bild, невдоволення громадськості Соціал-демократичною партією Німеччини Шольца, екологічними «Зеленими» та дружніми до бізнесу «Вільними демократами» сягнуло історичного максимуму – 70%. Менше 40% опитаних – рекордно низький показник – заявили, що підтримають одну з трьох партій на поточних виборах, причому все більше виборців заявили, що підтримають антимігрантську, кліматично скептичну AfD (підтримка «Альтернативи для Німеччини» зросла до 20%).

Громадське невдоволення інфляцією, рекордною імміграцією та дорогими заходами із захисту клімату тиснуло на коаліцію Шольца місяцями. Внутрішні чвари та взаємні звинувачення завадили альянсу досягти прогресу в реалізації його амбітної програми декарбонізації економіки, особливо в умовах зростання цін на енергоносії та зростання підтримки AfD. 

Читайте також: Зеленський і Шольц провели "тривалу і плідну" розмову: про що йшлося

Шольц докладає всіх зусиль, щоб залишатися позитивним не лише перед обличчям політичного невдоволення, але й у той час, коли Німеччина бореться зі стрімким старінням населення та нестачею кваліфікованої робочої сили, особливо в галузі технологій, охорони здоров'я та догляду за дітьми. Занепокоєння з приводу гострої нестачі працівників у ключових секторах економіки приховує величезний приплив мігрантів, який прискорився після вторгнення Росії в Україну і знову викликав у суспільстві дебати щодо інтеграції та прикордонної політики.

9 липня Шольц зробив ще один «замах» на AfD, стверджуючи, що іноземні робітники стануть ключем до майбутнього економічного успіху Німеччини.

«Нам потрібні чоловіки і жінки з інших країн, щоб простягнути руку допомоги. Ми хочемо залучити на німецький ринок праці тих, хто хоче працювати тут, у наших магазинах, лікарнях, дитячих садках і компаніях», – сказав Шольц під час виступу на ювілейному заході німецької мережі аптек. 

Читайте також: Шольц обіцяє Україні підтримку, гарантії безпеки, але не швидкий вступ до НАТО

Нагадаємо, що 25 червня ультраправа партія AfD отримала першу перемогу на регіональних виборах – її кандидат переміг в окрузі Зоннеберг у східній Тюрингії, набравши 52,8% голосів виборців. 

У лютому цього року Соціал-демократична партія Німеччини Шольца досягла найгіршого з 1999 року результату на виборах у Берліні – 18,4%.