UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Німеччині масово підривають банкомати: чому так сталося

Німеччина стала головною мішенню для зухвалих атак.

Майже кожної доби десь у Німеччині підривають банкомати. Найбільша економіка Європи стала головною мішенню для витончених операцій організованих злочинних угруповань. Мало хто вже грабує банки – підриви банкоматів відбуваються швидше, вони менш ризиковані, а прибуток може бути значно більшим.

Про це пише Bloomberg.

"Ми бачимо вибухи банкоматів по всьому світу, але інтенсивність, з якою ми стикаємося в Німеччині, дійсно унікальна", - сказав керівник відділу безпеки виробника банкоматів Diebold Nixdorf Штефан Лессманн, лідера на ринку банкоматів у ЄС.

Читайте також: Картку ПриватБанку можна отримати вже в 11 країнах Європи, поки безкоштовно

Причини цього прості: Німеччина межує з Нідерландами, де розташовані мережі в Амстердамі та Утрехті, які організовують більшість атак. Раніше Нідерланди були епіцентром цих вибухів, але до 2015 року в країні скоротили кількість банкоматів із 20 000 до 5 000, укріпили ті, що залишилися, і заохочували бізнес і населення відмовлятися від готівки.

Коли в рідній країні залишилося мало мішеней, зловмисники вирушили на схід, до Німеччини. Там вони знайшли справжній рай для підривників банкоматів. У країні налічується понад 50 000 банкоматів, і, як зазначив національний центральний банк у січневому звіті, "готівка має особливе соціальне значення". Згідно з дослідженням Бундесбанку від 2023 року, переважна більшість із 83,3 мільйона жителів Німеччини живуть у радіусі кілометра від банкомату. Крім того, розгалужена національна мережа автомагістралей дає зловмисникам можливість легко втекти.

Децентралізація Німеччини також працює на користь злочинців: на відміну від Нідерландів, де є лише чотири головні банки, Німеччина має сотні незалежних фінустанов. Також кожна з 16 земель країни має власну поліцію, що ускладнює координацію дій.

Минулого місяця німецький уряд оголосив про плани збільшити терміни ув'язнення за вибухи до мінімум двох і максимум 15 років, а також розширити повноваження поліції спостереження за місцями атак. Поки прокурори випробовують різні способи відлякати потенційних підривників – зокрема, звинувачуючи деяких у замаху на вбивство на додаток до крадіжки за обтяжуючих обставин – у правоохоронних органах лунають нарікання на те, що банки роблять недостатньо для запобігання такого роду злочинам.

У 2022 році Міністерство внутрішніх справ Німеччини зібрало представників федеральної та земельної поліції, фінансового сектору, страхових компаній і центрального банку країни, щоб обговорити, що робити з нападами. Так званий "круглий стіл" погодив рекомендовані кроки – оснащення банкоматів захисними технологіями і видалення їх із зон підвищеного ризику – але не зробив ці заходи обов'язковими.

Офіційні дані за 2023 рік ще не опубліковані, але попередні підрахунки свідчать про те, що цифри постійно знижуються. У 2025 році міністерство повернеться до цих зусиль, щоб оцінити їхній успіх.

Експерти наполягають, що Німеччині потрібно вчитися у Нідерландів і різко скоротити кількість банкоматів, а також загальне використання готівки. Але існує імовірність, що більшість населення не погодиться на ці кроки.

Читайте також: В Україні новий рекорд з кількості платіжних банківських карток – НБУ

Нагадаємо, в Німеччині вже випустили перші платіжні картки для біженців. Частину державної допомоги люди отримуватимуть на цю карту, а не готівкою.