UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МЗС Швейцарії назвали мету Саміту миру та головні питання, які цікавлять світ

Програма Саміту знаходиться на стадії розробки

У Федеральному департаменті закордонних справ Швейцарії, на запит ZN.UA, назвали мету Саміту миру, який країна організовує 15-16 червня та на який запрошені понад 160 делегацій на рівні глав держав та урядів. 

«Мета Саміту з питань миру в Україні – прокласти шлях до майбутнього мирного процесу та розробити практичні елементи і кроки на шляху до такого процесу. Всі держави, присутні на Саміті, запрошуються поділитися своїми ідеями та баченням справедливого і тривалого миру в Україні», – зазначено у відповіді. 

Читайте також: У МЗС Швейцарії пояснили, коли буде оприлюднений список країн-учасниць Саміту миру

У швейцарському МЗС уточнили, що програма Саміту знаходиться на стадії розробки, але відомо, що захід включатиме як «пленарні обміни думками в присутності всіх глав делегацій», так і «дискусії на різні теми в більш вузькому форматі». 

Основна увага, за даними МЗС Швейцарії, буде приділена темам, що становлять глобальний інтерес і зачіпають інтереси великої кількості держав:

Читайте також: Саміт миру у Швейцарії буде спрямований на зменшення ризиків, пов'язаних з війною й на спроби ізолювати Росію — Reuters

Раніше президентка Швейцарії Віола Амхерд повідомила, що на Саміт миру були запрошені Китай та країни Глобального Півдня (Бразилія, Індія, ПАР). У березні посол Китаю у Швейцарії Ван Шіхтін не виключив, що КНР візьме участь у Саміті миру у Швейцарії, але зазначив, що його країна уважно стежить за планами щодо переговорів і «розглядає можливість участі».

Росія відмовилась від участі у Саміті миру. Посол Росії у Швейцарії Сєргєй Гармонін заявив, що РФ не братиме участь у ньому «у жодному форматі». 

Читайте також: “Ні у кого не повинно бути надмірних очікувань”: Шольц про Саміт миру в Швейцарії 

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський назвав майбутній Саміт миру у Швейцарії «першим реальним шансом» розпочати відновлення справедливого миру.  За словами президента, головними питаннями Саміту будуть обмін «всіх на всіх», повернення українських дітей, депортованих українців, питання ядерної безпеки та продовольчої безпеки.