UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Молдові заговорили про вихід з СНД

За словами спікера парламенту, процес буде поступовим.

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

Молдова продовжить процес виходу зі Співдружності Незалежних Держав (СНД), адже присутність там несумісна з європейською інтеграцією країни. Спікер парламенту країни Ігор Гросу в етері телеканалу Moldova 1 зауважив, що це не умова Брюсселя, а рішення Кишинева.

«Ми дуже чітко сказали: наш вектор і модель розвитку, яку ми хочемо для Республіки Молдова, — це модель Європейського Союзу», — заявив спікер.

Читайте також: Україна допомагатиме Молдові у протистоянні російським загрозам напередодні виборів — Кулеба

Він підкреслив, що вихід зі Співдружності не буде швидким, адже Кишинів «не може в односторонньому порядку просто розірвати угоди». За його словами, треба враховувати права громадян Молдови, які перебувають у країнах-членах СНД.

Нагадаємо, 25 червня Євросоюз офіційно розпочав переговори про вступ України та Молдови. Тоді президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що попереду у країн «складний, але сповнений можливостей» шлях.

Раніше міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой заявив, що Росія є єдиною країною, яка не поважає та порушує нейтралітет його країни. При цьому він зазначив, що за 30 років співробітництва з НАТО у багатьох галузях Альянс завжди поважав нейтральний статус Кишинева.