UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Литві хочуть позбавити громадянства російську балерину за підтримку дій Путіна

Їй надали громадянство у 2000 році як виняток.

У Литві ініціювали позбавлення громадянства російської балерини Ілзе Лієпи після інтерв’ю, в якому вона висловила симпатії до президента РФ Владіміра Путіна, назвала війну в Україні «спецоперацією» і заявила, що «зневажає західний світ і його цінності».

Зокрема Лієпа сказала, що «нам дуже пощастило, що у нас є такий лідер, як Владімір Владіміровіч Путін, котрий служить своїй вітчизні і вірний своєму обов'язку», пише Delfi.

Читайте також: Литва передала Україні пускові установки NASAMS

Вивчивши публічні заяви балерини, Міністерство внутрішніх справ доручило Департаменту міграції розпочати процедуру позбавлення литовського громадянства, наданого балерині як виняток у 2000 році.

«Публічні заяви Ілзе Лієпи розцінюються як такі, що дискредитують державу і підтримують ворожий режим», - заявили у відомстві.

Після отримання інформації з Департаменту, МВС звернеться до президента, який на підставі висновку Комісії з громадянства ухвалює остаточні рішення щодо позбавлення громадянства. Литовське громадянство російська балерина Ілзе Лієпа отримала як виняток - таке рішення ухвалили з огляду на те, що солістка московського Большого театру понад 10 років танцювала з литовським артистом балету Пятрасом Скірмантасом.

Читайте також: Умєров: Литва планує надати Україні радників для реформ

За даними МВС, близько 800 людей, які є громадянами Російської Федерації, отримали громадянство Литви як виняток. У Міністерстві заявили, що звернуться у Департамент державної безпеки з проханням ретельно перевірити та надавати інформацію про них.

Нагадаємо, у Литві наприкінці листопада планують розпочати зміну посвідок на тимчасове проживання для українських біженців. Старі дозволи, видані в січні, мають термін дії до 4 березня 2024 року.