UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві ‒ полегшення, у Москві ‒ розчарування: Туск про результати виборів у Франції

Політик дав свою лаконічну оцінку.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск прокоментував попередні результати другого туру парламентських виборів у Франції, на яких перемогу прогнозували ультраправій партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен, проте політсила, найімовірніше, займе третє місце.

"У Парижі ‒ захват, у Москві ‒ розчарування, у Києві ‒ полегшення. Достатньо для того, щоб бути щасливим у Варшаві", ‒ написав польський політик на своїй сторінці в соцмережі X.

Читайте також: Литовський міністр коротко і влучно прокоментував стрілянину у «Крокусі»

Імовірно, у такий спосіб Туск відреагував на заяви Ле Пен, яка у разі перемоги на виборах обіцяла заборонити Україні використовувати французькі далекобійні ракети для ударів по Росії. Також вона заявляла, що не дасть президенту Еммануелю Макрону відправити французькі війська в Україну. Її партію довгий час вважали ізгоєм через ксенофобські та расистські заяви, а також зв'язки з РФ.

Проте перед другим туром "Національному об'єднанню" прогнозували 230-280 мандатів у 577-місцевому парламенті. Цього було не достатньо для отримання абсолютної більшості, для якої необхідно 289 місць, проте партія могла стати найбільшою політичною силою Франції.

У вечері неділі з'явилися перші екзит-поли, за даними яких перша трійка на виборах виглядає так:

  1. "Новий народний фронт" (альянс лівих) – 172-192 місць,
  2. "Пропрезидентські сили" – 150 до 170 місць,
  3. "Національне об’єднання" – від 132 до 152 місць.

Ле Пен уже прокоментувала свою поразку, однак зазначила, що не розчарована результатом, а "перемога партії лише відкладається".

Зі свого боку нинішній прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь заявив, що 8 липня подасть у відставку. Із його слів, оскільки новий склад парламенту буде без жодної партії з абсолютною більшістю, то доля Франції "більше, ніж будь-коли, залежатиме від цього органу".

Читайте також: Європа зіштовхується із загрозами через вразливість Макрона та Байдена — NYT

Коли Макрон оголошував дострокові парламентські вибори, то сподівався, що його політична сила буде головним спаринг-партнером ультраправих. Але все одразу пішло не за сценарієм французького президента. Замість змагання правих і ліберал-центристів ми отримали жорстке протистояння між правими і лівими. Політичне літо у Франції обіцяє бути спекотним.

Про це Петро Герасименко пише у статті "Дві помилки Макрона: що показали результати першого туру виборів у Франції".