UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Євросоюзі розповіли про реформи, які визначать темп переговорів України про членство

"Активна участь громадянського суспільства у процесі реформ залишається важливою для досягнення успішного їх впровадження у довгостроковій перспективі".

Глава МЗС Бельгії Аджа Лябіб на міжурядовій конференції в Люксембурзі, що дає старт перемовинам про вступ України в ЄС заявила, що виконання Києвом реформ визначатиме темпи на шляху до членства у Європейському Союзі.

За її словами, процес переговорів спрямований на те, щоб Київ повною мірою перейняв так звані EU aquis – засадничі норми і правила Євросоюзу – і забезпечував їхнє практичне виконання. 

"ЄС очікує, що Україна продовжить демонструвати надійність обіцянок і політичної волі, впроваджуючи необхідні реформи і досягаючи відчутного прогресу у фундаментальному кластері. Активна участь громадянського суспільства у процесі реформ залишається важливою для досягнення успішного їх впровадження у довгостроковій перспективі", – сказала Лябіб.

Глава бельгійської дипломатії наголосила, що Україні потрібно буде продовжити реформи у сфері верховенства права і базових прав людини, посилювати демократичні інституції, продовжувати реформу державного управління, а також рухатися до відповідності економічним критеріям.

"Особливу увагу слід буде приділити судовій реформі, боротьбі з корупцією, а також захисту і недискримінаційному ставленню до осіб, що належать до національних меншин", – підкреслила чиновниця.

Читайте також: Данія надасть 20 мільйонів євро на прискорення членства України та Молдови в ЄС

"Прогрес за фундаментальним кластером визначатиме загальні темпи переговорів. Щоби забезпечити незворотність прогресу у всіх цих сферах та повноту й ефективність реформ, Єврокомісія продовжить ретельно відстежувати прогрес і регулярно звітувати Європейській раді", – додала вона.

Нагадаємо, 25 червня у Люксембурзі офіційно стартували переговори про вступ України до Європейського Союзу – з міжурядової конференції сторін. Українську делегацію очолює віцепрем'єр-міністерка України Ольга Стефанішина, а делегацію міністрів від країн ЄС – глава МЗС Бельгії Аджа Лябіб (бельгійське представництво у першій половині 2024 року головує у Раді ЄС).