UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Євросоюзі анонсували санкції проти Ірану, якщо Тегеран передасть Москві балістичні ракети

У відомстві також наголосили, що ризик подальшої ескалації конфлікту на Близькому Сході залишається дуже високим.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн перед пленарним засіданням Європейського парламенту з підготовки до наступного саміту ЄС 21-22 березня заявила, що у разі надання Іраном балістичних ракет для Росії, Євросоюз готовий запровадити санкції. Про це повідомляє Укрінформ.

"Ситуація на кордоні Ізраїлю з Ліваном продовжує бути вибухонебезпечною. Іран, який є патроном для ХАМАС, продовжує підживлювати регіональну напругу, наприклад, шляхом підтримки терористів-хуситів в Ємені. Іранці продовжують підживлювати російську війну проти України. Дозвольте мені додати, що ми готові відповісти додатковими санкціями у тому випадку, якщо Іран надасть балістичні ракети для Росії, про що нещодавно повідомлялося", – зазначила глава Єврокомісії.

Фон дер Ляєн наголосила, що ризик подальшої ескалації конфлікту на Близькому Сході є дуже реальним. Тому, за її словами, докладатиме зусиль для досягнення стійкого врегулювання в Газі й разом із країнами-членами та міжнародними партнерами працюватиме над тим, щоб усі заручники могли повернутися додому, а люди в Газі могли отримати не лише гуманітарну допомогу, але й надію на сталий мир на основі принципу "двох держав".

"Безумовно, Ізраїль має право захищати себе та боротися проти ХАМАС. Але захист цивільного населення має бути забезпечений у всі часи, відповідно до міжнародного права. Зараз є лише один шлях для поновлення адекватного потоку гуманітарної допомоги. Люди в Газі потребують негайної гуманітарної паузи, яка буде вести до стійкого припинення вогню. І вони потребують цього зараз", – каже європолітик.

Урсула фон дер Ляєн також наголосила, що лише у цьому році Єврокомісія виділила 250 мільйонів євро для гуманітарної допомоги палестинцям. Але доставлення цієї допомоги для людей, які її потребують, вимагає злагоджених міжнародних зусиль.

Читайте також: Вибори в Ірані: явка впала до рекордно низького рівня 

Раніше президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час слухань в Європейському парламенті наголошувала на важливості не дати російському президенту Владіміру Путіну перемогти в Україні. За її словами, за кілька років європейці позбулися багатьох ілюзій, що мир є чимсь постійним, що економічна стабільність може бути важливішою для Путіна, ніж руйнування вільної та демократичної України, і що Європа робить достатньо для власної безпеки.