UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Європі зросла кількість загиблих через масштабні повені: сотні тисяч будинків пошкоджені

Тисячі людей залишилися без світла та зв’язку.

Щонайменше 15 людей загинули внаслідок масштабних повеней, які охопили Центральну та Східну Європу. Стихія завдала значних збитків кільком країнам регіону, де в багатьох районах тривають рятувальні операції та ліквідація наслідків негоди.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Читайте також: Україна відправила шістьом країнам Європи рятувальників для допомоги у подоланні стихійного лиха

У Чехії постраждали тисячі будинків і близько чверті мільйона залишилися без електрики протягом вихідних. Найбільше потерпіли регіони Моравії та Сілезії на сході країни, де рятувальники евакуювали жителів з міст Опава, Єсенік та Крнов. Свідки повідомляють про руйнування житлових будинків, перебої зі зв’язком, нестачу питної води та знищені автомобілі. Через негоду залишаються закритими кілька основних автошляхів, а рух поїздів зупинено на багатьох ділянках залізниць. Рятувальні служби активно розчищають колії від повалених дерев та надають допомогу постраждалим.

У Празі ситуація залишається контрольованою, однак міська влада запровадила протипаводкові заходи та закликала мешканців обмежити пересування особистим транспортом, щоб не перешкоджати роботі екстрених служб. Жителів також попросили утриматися від прогулянок у парках через небезпеку падіння дерев на розмитому ґрунті.

У Польщі уряд оголосив надзвичайний стан у південно-західних регіонах, що межують із Чехією, де прорвало кілька протипаводкових гребель. Особливо критична ситуація склалася в містах Глухолази та Клодзько, де тисячі людей залишилися без електропостачання та зв’язку.

У Румунії найбільше постраждав Галацький повіт, що знаходиться поблизу кордону з Молдовою. У деяких селах рівень води піднявся до півтора метра, пошкоджено тисячі будинків, сотні людей змушені були переселитися до тимчасових притулків.

В Австрії місто Лілієнфельд, розташоване на річці Трайзен, залишилося відрізаним від зовнішнього світу через стихію. У Відні підвищився рівень води, що спричинило закриття кількох ліній метро. Крім того, в країні повідомляють про руйнування кількох дамб.

Читайте також: У Відні пасажири не можуть через повінь зійти з круїзного лайнера на берег

Угорщина готується до можливих підтоплень: у Будапешті зміцнюють береги Дунаю мішками з піском для захисту від підйому рівня води.

Причиною став циклон "Борис", який накрив Центральну Європу. Серед постраждалих країн також Німеччина та Словаччина. За прогнозами синоптиків, дощова погода протримається до вівторка, що може погіршити ситуацію в регіоні.

Нагадаємо, у Польщі через масштабну повінь уряд на 30 днів ввів стан стихійного лиха на території трьох воєводств.